Izložba Ksenije Talijančić u Đakovu

ksenija

ksenija

Spomen-muzej Josipa Jurja Strossmayera i Udruga za kulturu i umjetnost “ZUM” Belišće povodom Noći muzeja u Đakovu organiziraju izložbu slika Ksenije Talijančić pod nazivom “ČOVJEK-BOG”. Otvorenje u petak, 27.1.2017. s početkom u 18,00 sati.

Slikarica Ksenija Talijančić je u dvadesetak slika novog ciklusa uprizorila, oslikala usud čovjeka Isusa koji je sin Božji. Nije jedina u likovnom svijetu izričaja koja se pozabavila tom temom, ali je zato jedinstvena, moderna i u pristupu i u simbolu i u oblikovanju grafema, napose nijansiranju kolorita. Da drama je to i vremena i ljudi, napose čovjeka koji će ulicama Jeruzalema pronijeti svoj težak križ osude i života, te pretrpjeti sve jer je poslan da spasi čovjeka i čovječanstvo, te oslobodi ga grijeha.

Slikarica je tu staru priču s početka našeg vremena, koja se nažalost događa i danas, senzibilira, artikulira vrlo upečatljivim pristupom poetskog simboličnog likovnog izričaja. Snažnim energetskim te simboličnim nijansama emotivnog sućutnog, razlijeva, premošćuje vrijeme i donosi nam u naznakama postav, sudbinu obitelji djeteta koji je sin Božji, a zar mi nismo svi ta djeca, odreditelja puta u životu čovjeka, od kapljice života do praha vječnosti?

Slikarica nas u korpusima općim i poznatim prikazuje i pokazuje stanje duha i muku čovjeka kroz sudbinski protok vremena, povijest čovjeka, ali i Boga, kroz usud i poslanje božjeg sina.

U svom likovnom izričaju žene i majke dosegla je sve elementarnosti: stilom, snagom i nijansom boje, gestom i velebnošću ukazanja na prilike i neprilike nas u vremenima i nevremenima.

Uživajmo u njenoj osobnoj, osobitoj slici i prizorima koji nas opominju i zovu u protoke vremena, pokazujući čovjekovu kob, pa makar taj čovjek bio i sin Boga jedinoga.

Amen!

Josip Palada, kniževnik

Pogledajte link s tekstom i fotografijama o izložbi Ksenije Talijančić u Đakovu, u galeriji Spomen muzeja J. J. Strosmmayera