Skip to content

“Anđeli mira” otvoreni u Pragu

andjeli 1

U Pragu, u Ruskom centru znanosti i kulture, 14. siječnja 2017. otvorena je izložba slika projekta “Anđeli mira” na kojoj sudjeluje i 18 umjetnika iz Hrvatske

“Anđeli mira” međunarodni je slikarski projekt pozitivnih vibracija, vrlo emotivnog karaktera. Osmislila ga je i inicirala ruska akademska slikarica Julija Ivanova iz Krasnojarska, članica Saveza umjetnika Rusije.

Posebno je zanimljiv početak projekta koji nas vraća u daleku 1997., kada se mlada umjetnica teško i ozbiljno razboljela. Okrenula se tada toploj i ispirativnoj temi u umjetnosti, počela je svakodnevno slikati motiv anđela u znak zahvalnosti za svaki proživljeni dan, zahvalna za još jedan dan sreće i radosti proveden uz svog sinčića. Uspjela je pobijediti bolest i potpuno se oporaviti. Iz tog pozitivnog događaja nastao je međunarodni slikarski projekt, pokrenut 2014. koji širi ljubav, pruža nadu i pomaže drugim ljudima.

Danas, 2,5 godine od osnivanja u projektu sudjeluje 160 autora iz 15 zemalja svijeta. Trenutno je kolekcija podijeljena na 2 dijela. Dio kolekcije je u Rusiji, a drugi dio se poslije duže pauze predstavio publici na izložbi u Pragu otvorenoj 14. siječnja 2017. godine. Tko je u prilici izložbu može posjetiti do 31. siječnja 2017. godine.

Između 160 radova našlo se i 18 slikara iz Hrvatske koje su prepoznali temeljne vrijednosti projekta Ljubav, Inspiracija, Nesebičnost, Zahvalnost i Jedinstvo. Naslikali su anđele uz koje su vezali posebne emotivne poruke, koje su rado podijelili s publikom.

Projekt je nekomercijalan, razvija se uz pomoć dobrovoljnih priloga i uz prijateljsku pomoć, a ujedno je multikulturalan i humanitaran – s motivima slika opremili su i oplemenili bolesničke prostore.

Po završetku projekta organizatori žele izložiti cijelu kolekciju na jednom mjestu, a do tada organizirat će putujuće izložbe po Rusiji i cijelom svijetu.

andjeli 2

See also  Otvorenje izložbe "Skriveni stanovnici doline Neretve"