Skip to content

Gitarističke izvedbe koje hipnotiziraju publiku

zg git.kvartet foto željko karavida 2

Zagrebačka filharmonija mjesec siječanj u dvorani Lisinski ispraća s nečim posve OFF – žanrom drugačiji, ali izvedbom jednako vrhunski koncert u sklopu OFF ciklusa koji će orkestar „skrenuti“ u smjeru jazza, bluesa i suvremene klasične glazbe

OFF ciklus koji je, u svoja do sada dva održana koncerta, privukao veliki broj posjetitelja, učinit će, vjerujemo, isto i u petak, 27. siječnja s početkom u 19:30 sati.

Orkestru pod ravnanjem poznate austrijske dirigentice Elisabeth Fuchs, koju ja zagrebačka publika već imala prilike vidjeti pod reflektorima zagrebačke Palače glazbe, pridružit će se Zagrebački gitaristički kvartet.

Zagrebački gitaristički kvartet čine četiri gitaristička virtuoza: Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac. Ovaj poznati hrvatski ansambl godinama je prisutan na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni; nastupali su od Kanade do Indije, od Rusije pa sve do Južne Afrike. Nakon utemeljenja 1990. godine, osvojili su mnogobrojne nagrade te niz hvalevrijednih recenzija. Ugledni časopis Classical Guitar piše o njihovim nastupima kao o „jednom od nadojmljivijih i najživljih iskustava gitare ikad“, a glazbena kritika naklonjeno govori o svjetskoj klasi ovoga ansambla i izvedbama koje hipnotiziraju publiku.
Ovi izvrsni mladi glazbenici uz naš najbolji orkestar izvest će Interchange, za četiri gitare i orkestar, djelo brazilskog gitariste i skladatelja Sergia Assada.

Interchange je premijerno izvedeno 2009. godine, a riječ je o djelu čiji stil se kreće od židovske, španjolske i azijske tradicionalne glazbe, pa sve do suvremenog jazza i bluesa.

Orkestar će izvesti i skladbu Danzon skladatelja Artura Márqueza, jednog od najpopularnijih meksičkih kompozitora suvremene klasične glazbe. Inspiraciju za ovu kompoziciju Márquez je našao u glazbi i kulturi Kube i meksičke regije Veracruz. O popularnosti ovog djela govori i činjenica da je nazivaju i drugom himnom Meksika.

zg git. kvartet foto željko karavida

Za kraj petka, očekuje Vas još jedno čarobno glazbeno putovanje, izvedbom Jazz suite velikog Dmtirija Šostakovića ispratit ćemo Vas u zasluženi vikend i pripremiti za novi radni tjedan.