Skip to content

U palači HAZU održan tradicijski Božićni koncert

Picture 067

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u srijedu 21. prosinca održan je tradicijski Božićni koncert, na kojem je nastupio Hrvatski barokni ansambl, u sastavu Laura Vadjon (violina i umjetničko vodstvo), Tanja Tortić (violina), Ivan Jakšeković (violina i viola), Lea Sušanj Lujo (violončelo), Erazem Grafenauer (teorba) i Pavao Mašić (čembalo), koji su izvodili djela istaknutih baroknih skladatelja Antonija Vivaldija, Matthewa Lockea, Henryja Purcella, Biagia Marinija i Arcangela Corellija

Prije početka samog koncerta nazočnim čalnovima akademije i posjetiteljima biranim se riječima obratio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, pritom je istaknuo da je Akademija najviša hrvatska znanstvena, kulturska institucija koja u sadanjosti djelotvorno promiče najviše vrjednote nacije i podržava znanstveni, kulturski i umjetnički napredak, oslanjajući se na prihvaćeni stvaralački i moralni autoriret svojih članova koji su stvarali trajna dobra Hrvatske nacije. „Akademija promiče stajališta zasnovana na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima trajnih vrjednota, korektivno djeluje na društvenih zbivanja, izražava glas razuma i svijest nacije. Danas je Akademija otvorena, okrenuta budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja ali i u stvaranje nove ovodobne Hrvatske“, istaknuo je akademik Kusić. Podsjetio je da se Božićni koncert u atriju palače HAZU ispred Bašćanske ploče održava već šestu godinu zaredom, surganiziran je suradnjom Hrvatske radiotelevizije s Razredom za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU na čelu s akademikom Franom Paraćem. Pri čemu je akademik Kusić naglasio da Božić nije samo vjerski blagdan, već da je u svim državama zapadne kršćanske civilizacije to blagdan zajednice, okupljanja i obitelji. „Božićna poruka stara je 2000 godina. Ona je univerzalna, ona promiče ljubav, optimizam i rođenje djeteta kao najvišu vrijednost svake zajednice. Božić daje poruku da dobro i ljubav uvijek pobjeđuju, iako nas život kadkad i demantira. Nadam se da će ovi vrsni hrvatski glazbeni umjetnici večeras u ovom hramu znanosti, kulture i nacionalnog bića Hrvatske uspjeti dočarati idilu i čaroliju Božića koje se svi sjećamo iz djetinjstva“, zaključio je akademik Kusić, završivši svoje obraćanje citatom iz molitve svetog Franje Asiškog za mir. Direktan prjenos božićnog koncerta iz palače HAZU prikazan je gledateljima Hrvatske televizije.

Hrvatski barokni ansambl zapravo je najugledjniji ovodobni hrvatski ansambl, specijaliziran za interpretaciju povijesno instrumentske i vokalno-instrumentne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i dobrim replikama. Ansambl je osnovan 1999. i okuplja ugledne glazbenike mlađe generacije (instrumentiste i pjevače), već afirmirane u izvođenju barokne glazbe. Uz nastupe na ustaljenim koncertnim ciklusima, spomenut ćemo po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskog i inozemnog baroknog repertoara, redoviti su gosti brojnih tuzemnih i inozemnih festivala, među njima i na Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Osorskim glazbenim večerima i Pasionskoj baštini pa i na Festivalu duhovne glazbe srednjoeuropskih država u Rimu. Stoga nije slučajno što ih zbog stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena kritika i publika svrstavaju na najviši vrh hrvatske glazbene reprodukcije. U nastupnim programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski barokni autori, jer su se europski uvjerljivo u onodobnici skladateljskim umjećem izažavali i zapaženo djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić i dr.). Ansambl izim nastupa u Hrvatskoj, uspješno gostuje i u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Argentini, Kubi, Boliviji, Estoniji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Sloveniji.