Skip to content

U HAZU održano tradicionalno božićno predavanje

Bozic2016 009

Povodom Božića u dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u utorak 20. prosinca održano je tradicijsko predavanje posvećeno Božiću, kojeg je na temu Jutarnja zvijezda, pozlaćen orah održala suradnica Akademije dr. sc. Željka Čorak

U uvodnom je govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić naglasio da poruka Krista i Božića traje već 2000 godina. Nadalje postoji potreba za izgradnjom civilizacije s porukama ljubavi i nade, zbog kojih je Božić prihvaćen i u sekularističkim društvima. „Poruka Božića je da ljubav i dobrota uvijek pobjeđuju, makar život to često demantira“, istaknuo je akademik Kusić, podsjetivši da je božićna poruka obilježila i hrvatsku kulturu, što se odrazilo u svim vrstama umjetnosti, pri čemu je istaknuo hrvatske božićne pjesme koje su u razdobljima kad je Hrvatska bila podijeljena povezivale sva hrvatska područja.

Zapaženo je govorila dr. sc. Čorak sadržajno nastojeći što bolje povezati svoje predavanje s jutarnjom zvijezdom ili pozlaćenim orahom i nizom drugih zanimljivosti koje slikovito dočaravaju i krase Božić. Naslov predavanja uzela je iz jedne pjesme istog naslova Dragutina Tadijanovića, u kojoj je pozlaćen orah poistovjećen sa zvijezdom koja se spustila na zemlju.

Osvrnula se na brojne božićne i adventske običaje, od adventskog vijenca, kao simbola vječnih povrataka, do sijanja pšenice, izrade umjetnog cvijeća i nakita za bor ali i neizostavnog simbola božićne koreografije samog „Betlehema“. Ujedno je govorila i o simbolici blagdana svetog Nikole i svete Lucije povezanih s darivanjem djece, pritom je istaknula aktualnost blagdana Sveta tri kralja koji šalje poruku međurasne i međugeneracijske solidarnosti.

Bozic2016 023

See also  Velika piramida - Čemu su služile piramide?