Skip to content

Predstavljen zbornik o dopisnom članu HAZU Nikoli Benčiću

13

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u petak 16. prosinca predstavljen je veličajan zbornik posvećen uglednom gradišćansko hrvatskom jezikoznanstveniku i filologu, sveučilišnom nastavniku i dopisnom članu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Nikoli Benčiću, koji slikovitom preglednošću na 400 stranica prikazuje tekstovni sadržaj izražen kroz 30-ak zanimljivih ogleda i radova sa znanstvenog skupa održanog u Beču 2013. povodom Benčićevog 75. rođendana pod pokroviteljstvom HAZU. Zbornik su predstavljali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, sveučilišni nastavnik Mijo Lončarić i urednik Petar Tyran, a donekle i akademik Nikola Benčić.

U uvodnom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić kazao je da gradišćanski Hrvati kao dio hrvatskog nacionalnog korpusa zaslužuju posebnu pozornost i zahvalio svima koji ulažu napore kako bi se sačuvali hrvatski identitet u Gradišću. Nadalje je akademik Kusić biranim riječima s posebnim poštovanjem govorio o jezikoznanstveniku, filologu i sveučilišnom nastavniku Nikoli Benčiću koji je uz to i ugledan višegodišnji dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pa mu je čast govoriti o vodećem stručnjaku za književnost i kulturu gradišćanskih Hrvata. Poglavito je akademik Kusić istaknuo da je akademik Bečić imao neprocjenjivu ulogu u promicanju hrvatske gradišćanske kulture.

Zapaženo je o Zborniku govorio prof. dr. sc. Mijo Lončarić koji je nadahnuto naglasio da je počašćen što može na predstavljanju Zbornika govoriti o akademiku Nikoli Benčiću, kao najistaknutijim i najuglednijem intelektnom imenu gradišćanskih Hrvata. Nakon prvih riječi iz svojeg izlaganja prof. dr. sc. Lončarić nastavio je opširnije govoriti o Benčićevom životnom putu i zapaženom djelovanju, pri čemu je podsjetio na njegovo funamentalno životno djel o pismenosti i književnosti Gradišćanskih Hrvata, od početka u 16. stoljeću do danas, koja je nazvana Knjiga zlata. Sustavno je prof. dr. sc. Lončarić govorio o sadržaju i detaljima u zborniku, vješto ga je prikazao prolistavši stranice i radove zbornika, istaknuvši pojedine radove, naročito oglede Sanje Vulić, Jurice Černara i Stjepana Šuleka, pohvalno je spomenuo radove i drugih zastupljenih autora, na kraju je naveo i glavna Benčićeva djela.

See also  Noć knjige 2019.

Urednik Zbornika Petar Tyran istaknuo je da Gradišćanski Hrvati moraju samosvjesno i slobodno popularizirati svoje velike osobnosti iz narodnih redova, ali i iskoristiti ovodobnicu za što bolje povezanje i suradnju s ustanovama i državom Hrvatskom. „Ovim predstavljanjem u hrvatskoj metropoli želimo pokazati i dokazati svoju povezanost s vrhovnim hrvatskim institucijama kao što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Gradišćanskim Hrvatima potrebna je intelektna i materijalna pomoć ali i veća politička volja i razumijevanje Republike Hrvatske, budući da su jedna od najugroženijih nacionalnih skupina u Europi“. Nadalje je istaknuo “Ovaj Zbornik je primjer kako s nekoliko prijatelja puno toga možemo organizirati sami. Povezao nas je s Domovinom pa se za nas Gradišćanske Hrvate čuje u Zagrebu na jednom velikom mjestu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti“, zaključio je Tyran.

Akademik Benčić pozdravio je sve nazočne prijatelje, kolege i posjetitelje, poglavito se zahvalio predsjedniku Akademije akademiku Zvonku Kusiću, čanovima i cjelovito Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, predstavljaču prof. dr. sc. Miji Lončariću i uredniku zbornika Petru Tyranu, ali svim osobama koje su na bilo kakav način dale prilog ili doprinos objavljivanju ovog zbornika. Posebno se zahvalio Hrvatskom štamparskom društvu iz Gradišća koji je nakladnik zbornika, pritom se prisjetio mnogih dogodovština, zanimljivosti i događaja iz svog bogatog životopisa i svojih suradnika. Posbno je istaknuo kako ne treba praviti razliku među Hrvatima u tuzemstvu, dijaspori i iseljenoštvu, jer „svi smo mi Hrvati“. Na kraju predstavljanja akademik Nikola Benčić srdačno se zahvalio svima okupljenim posjetiteljima koji su nazočili predstavljanju njemu u čast zbornika u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Sve u svemu u knjižnici HAZU u Zagrebu svi nazočni posjetitelji bili su više nego oduševljeni predstavljanjem zbornika o akademiku Benčiću, za kojim je ovladala iznimna znatiželja i zanimanje tuzemne javonosti i medija. Pritom je ovoj u čast akademika Benčića prigodnoj kulturskoj svečanosti glazbenu prilog podario vrsni duo iz Gradišća dojmljivim nastupom. Stoga su mediji i posjetitelji Gradišćanskog Hrvata akademika Benčića iz tekstovnih sadržaja Zbornika doživjeli kao iznimnu gradišćanskohrvatsku intelektnu osobnost koja je vrlo dinamična i djelotvorno aktualna u ovodbnici o čemu pojedini mediji već naveliko izvješćuju hrvatsku javnost.

See also  Lada Vukić: Specijalna potreba

Nikola Benčić rodio se u Velikoj Nardi u mađarskom dijelu Gradišća 1937. Pohađao je od 1953. do 1956. Južnoslavensku učiteljsku školu u Budimpešti, koju napušta nakon sloma mađarske revolucije 1956. odlazi u Austriju, u kojoj je maturirao, potom je na Sveučilištu u Beču 1962. diplomirao slavistiku i povijest i 1963. doktorirao, kao prvi gradišćanski Hrvat s temom vezanom uz tu manjinu, o životu i djelu gradišćansko hrvatskog prosvjetitelja i svećenika Mate Meršića Miloradića. Radio je kao odgojitelj u biskupskom internatu u Željeznom i podučavao u biksupskoj učiteljskoj školi i kasnije na pedagoškoj akademiji u Željeznu. Od 1972. do 1976. bio je predsjednik Hrvatskog štamparskog društva u sklopu kojeg je osnovao Gradišćanskohrvatsku biblioteku. Na njegov poticaj 1994. je osnovan Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov. Od 1984. do 2007. djelatan je bio lektor za književnost i kulturu gradišćanskih Hrvata na studiju slavistike u Beču. Član je mnogih kulturskih i strukovnih društava, među njima i Društva hrvatskih književnika. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1983. godine.