Skip to content

Održan skup o globalnom mentalnom zdravlju

21

U utorak, 20. prosinca u Knjižnici HAZU u Zagrebu održano je predstavljanje posebnog tematskog broja časopisa Psychiatria Danubina: „Public and global mental health promotion“, i predstavljanje inicijative o pokretanju projekta „Global mental health culture promotion“ pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predstavljanje su održali urednici časopisa Psychiatria Danubina, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Časopis je posvećen promicanju globalnog mentalnog zdravlja, društva solidarnosti i empatičke civilizacije ljubavi kako je istaknuto na skupu. Pritom će se za ovim brojem svake godine jedan ili dva broja časopisa posvetit temi promicanju duševnog zdravlja iz javnozdravstvene i globalne perspektive i pokrenut će se stvaranje mreže centara za globalno promicanje duševnog zdravlja.

Uvodno govoreći predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je da za problem globalnog mentalnog zdravlja nije zadovoljavajuće senzibilizirana niti psihijatrija a niti društvo u cjelini. „Deficit empatije u društvu povezan s epidemijom sebičnosti i narcizma bitniji je od ekonomskog deficita. Čak se govori i o pravoj epidemiji duševnih poremećaja, što se odražava kroz ratove, terorizam i kršenje ljudskih prava“, zaključio je akademik Kusić.

Predavanje na temu Okolnosti razvoja brige za mentalno zdravlje održao je ugledni hrvatski psihijatar svjetskog glasa i dopisni član HAZU prof. dr. sc. Norman Sartorius koji je upozorio da svijet postaje sve složeniji i da ljudi koji nisu sposobni pratiti ubrzani napredak na jedan način postaju invalidi.

Iz perspektive javnog zdravstva o mentalnom zdravlju govorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, istaknuvši da je zadaća novog javnog zdravstva suzbijati nejednakost u zdravlju. Upozorio da je za 80 posto bolesti na radnom mjestu uzrok stres, a depresija će kako se predviđa 2020., činiti 15 posto svih bolesti u svijetu. „Mentalno zdravlje je nedjeljivo od javnog zdravstva, ono nije samo odsustvo mentalne bolesti i može se unaprijediti učinkovitim javnozdravstvenim akcijama“, rekao je Šostar.

See also  OVISNOST I LIJEČENJE Što se događa u tijelu ako ste istovremeno napušeni i pijani?

O zdravom društvu i empatičkoj civilizaciji govorio je iz perspektive mentalnog zdravlja predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Miro Jakovljević koji je istaknuo da će „izbor između sukoba civilizacija i dijaloga među njima dovest će do globalnog društva humanizma i empatičke civilizacije zapravo je fundamentalno pitanje iz perspektive globalnog mentalnog zdravlja.