Ivan Domagoj Vuco – Razgovor u povodu

Akademski slikar Ivan Domagoj Vuco u kontinuitetu umjetničkog rada i dalje istražuje svekoliko mogućnosti medija, nastojeći utisnuti svoj autorski i ljudski pečat ponajviše u ulja, raznolike motive od najviše prisutnog mora do vibrantnih prostora susretanja

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Ivan Domagoj Vuco 1Ivan Domagoj Vuco 5Gospodine Vuco, rekao bih, duboko ste zaronili u najnoviji ciklusu mora.
Radim u ulju, na velikim formatima, čini mi se dato radim oduvijek, no ozbiljno zadnjih nekoliko godina, gdje sam jasno otkrio što mi u stvari leži.

Što je tako privlačno, fascinantno u motivu velike vode, mora?
Voda je uvijek fascinantna, to govore i mnoga znanstvena istraživavanja, ona je život, ona je sve.

Na Vašim slikama motivi su uznemireno, opasno more.
Taj je odabir motiva stvar određene dinamike, to je jedan dojam a sasvim je drugi kada vidimo, opažamo more na slici. Ja uvijek želim kretanje, dinamičnost na slici.

Sve su slike u velikom formatu.
Najčešće, metar s metar i pol. Veliki format mi omogućava slobodu jer naročito kod ovakve vrste slika, čovjek se može razmahati, može griješiti a te su greške najbolje.

Slike su izvedene u tehnici ulja na platnu?
Da, klasična tehnika, ulje na platnu.

Ivan Domagoj Vuco 4

Koliko traje, prosječno rad na jednoj slici?
Poneke, koje sam započeo davno, nisam još ni danas završio, neke sam napravio za mjesec dana neke, u jednom danu, sve ovisi o trenutku inspiracije ili je to bila jednostavna takva slika koja se mogla završiti brže, ovisi i o miješanju boja.

Vi slikate stvarne ili izmišljene motive? Ili je riječ o kombinaciji?
U pitanju su uistine kombinacije, stvarnog i izmišljenog krajobraza. Osobno sam najsretniji kada mogu otići na more i slikati u prirodi, volim more i zimi, i tada ima svoju posebnu čar.

Ivan Domagoj Vuco 6

Koliko je slika nastalo u novome ciklusu?
Oko dvadeset slika velikog formata.

Dio slika nosi djelomične karakteristike apstrakcije. Slike su podijeljene u polja.
To su vrlo zanimljive slike,u jednoj je slici više slika. Ja osobno naginjem apstrakciji, ali zarobljen sam u apstraktnoj figuraciji, koja često zna izroditi jako dobre radove ali i odvesti u slijepu ulicu.

Ivan Domagoj Vuco 2

Ivan Domagoj Vuco 3