Kardinal Bozanić primio predsjednika HAZU

Bozanic1

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak, 13. prosinca 2016. godine u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića

Zapravo riječ je o redovitom susretu kardinala Bozanića i akademika Kusića, koji su i ovaj put u prijateljskom razgovoru razmijenili mišljenja o aktualnim događajima u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Ujedno je Akademik Kusić izvijestio kardinala Bozanića o djelovanju HAZU tijekom 2016., ali i o planovima za 2017., pri tom mu je darovao knjigu Hrvatska prirodna bogatstva koju je Akademija nedavno objavila, s popisom i analizom prirodnih bogatstava koji su od posebnog nacijinog značaja s prijedlozima za njihovu zaštitu i racionalno iskorištavanje, a koja ovako ukoričena oznanjuje jedan od najbitnijih projekata najviše hrvatske znanstvene, kulturske i umjetničke institucije u njezinih 155 godina.

Kardinal Bozanić upoznao je akademika Kusića o djelokrugu i načinu djelovanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, pri tom mu je darovao Zbornik radova Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća, sa znanstvenoga skupa kojeg su organizirali Zagrebačka nadbiskupija i Hrvatsko katoličko sveučilište, održanog 23. i 24. studenoga 2015. u Zagrebu.

Kardinal Bozanić i akademik Kusić suglasni su da je Hrvatskoj nakon 25 godina samostalnosti nužan novi oblik nacionalnog zajedništva, usmjeren k društvenom i gospodarskom napretku, uz poticanje vrjednota djelovanja, odgovornosti, solidarnosti ali i prevladavanje krize duha i povijesnih podjela. Doprinos tomu nadalje će davati Katolička Crkva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koje i danas, kao i u prošlosti imaju posebnu ulogu u izgradnji Hrvatske države, duhovne baštine hrvatskog naroda i ovodobnog identiteta Hrvatske nacije.