Skip to content

Bečki dvorac Schönbrunn već 20 godina pod zaštitom UNESCO-a

Gloriette c Schloß Schönbrunn Kultur und Betriebsges.m.b.H

3,6 milijuna posjetitelja u 2015. godini

Beč je početkom prosinca obilježio 20 godina od uvrštavanja svoje najpoznatije znamenitosti na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine. Riječ je o dvorcu Schönbrunn i pripadajućim zelenim površinama koje je u protekloj godini posjetilo preko 3,6 milijuna ljudi.

No prestižni kulturni status sa sobom nosi i veliku odgovornost, a financijski uspjeh ove znamenitosti omogućio je u protekla dva desetljeća značajne istraživačke projekte i restauratorske radove na građevini dvorca.

Od 1993. godine i izdvajanja dvorca iz državne uprave samo je u građevinske radove uloženo 185 milijuna eura. Dvorcem Schönbrunn od 1993. godine upravlja naime privatno poduzeće osnovano od strane Republike Austrije koje je prošle godine ostvarilo prihode od 52,2 milijuna eura.

U narednoj 2017. godini planirane su investicije od 12 milijuna eura za zaštitu spomeničke baštine, a obuhvaćaju i renoviranje dvaju kineskih kabineta dvorca u čast 300. rođendana nadvojvotkinje Marije Terezije.

Pored samog dvorca Schönbrunn i njegovih pratećih objekata isto poduzeće održava i Carske apartmane, Muzej carice Sisi i Riznicu srebrnine u dvorcu Hofburg, Muzej namještaja te još dva dvorca u pokrajini Donja Austrija.

Dvorac Schönbrunn sagrađen je u 17. stoljeću, ali su ga Habsburgovci u današnjem obliku počeli koristiti kao svoju ljetnu rezidenciju tek nakon nadogradnje sredinom 18. stoljeća.