Skip to content

Vokalni lab#2 „Glas kao tijelo, tekst kao glazba“ u Teatru &TD

Jani Peternelj 6

8.-11.12.2016. EDU&TD – Vokalni lab#2 „Glas kao tijelo, tekst kao glazba“ pod vodstvom Irene Tomažin i Luke Zagoričnika @ Polukružna dvorana Teatra &TD

Glas ima mnogo tijela, a tijelo ima mnogo glasova. Dakle, nikad ne nedostaje jednog drugome. Visina glasa ovisi o tome koliko duboko stojiš, a dubina ovisi o tome koliko ti visoko mašta skače. Osjećaš da si u suglasju, tako što netko drugi pored tebe pjeva, a tebi nešto među rebrima vibrira. Malo više ili malo niže. Ovisno o tome u kojem si tijelu. Ovisno, u kojem glasu pjevaš, u kojem slušaš. Ili, to osjetiš jednostavno tako da ne osjećaš ništa – jer te više nema, sav si u pjevanju. Zatim, u trenutku kad zaboraviš tekst, kucaš na vrata kroz koja stupa improvizacija, inovacija, i mogli bismo naći još zvučnih riječi na i, ali zahvaljujući glazbi, zaboravljamo na to. Stoga, samo prati ritam. I ostalo će doći. Kad si u falšu, u falšu si. Ili, unutar toga možda bi mogao čuti glas koji bježi od tebe i koji se želi igrati s tobom. Ako imaš tekst, ali nemaš melodiju, trebaš samo poduprijeti i izdržati tišinu – trebaš je slušati dok god je potrebno da mrmljanje ne postane ritam, melodija, dok te ne zavede i konačno ugrize za tijelo. Da bi se čuo, trebaš biti hrabar. Samo otvori vrata i počni se igrati. IRENA TOMAŽIN

„Glas kao tijelo, tekst kao glazba“ nastavak je Vokalnog laba#1 „Glas i pjevanje“ pod vodstvom Anne-Marie Blink održanog u studenom 2016. u sklopu projekta Edukultura SC. Na Vokalnom labu#2 16 će glazbenika/ica, pjevača/ica, izvođača/ica pod vodstvom dvoje mentora raditi na glasu kroz tijelo te na razvijanju vlastitih autorskih poetika.

Naime, tijelo je instrument glasa, tijelo rezonira kad pjevamo i tijelo nosi glas. Putem fizičkih vježbi, odnosno povezivanjem s vlastitim tijelom i kretanjem, također dolazimo i do svog glasa – promatrati ćemo i slušati kako glas može biti produžetak i nastavak fizičke akcije. Vježbama disanja i opuštanja tijela, možemo rezonirati glasom i otvarajući se slušanju, možemo otkriti vlastite ritmove i melodije koje organski nosimo. Eksperimentiranje glasom može nas dovesti do različitih lica i priča koje svaki glas ima. S druge strane imajući tekst i radeći s njim kao s kompozicijom, možemo ga utjeloviti i postići da ga pjevamo ili ga samo govoriti prostoru, šaljući ga u prostor da rezonira. Pristupajući mu kao glazbi možemo postići različite interpretacije teksta. I na kraju pjevanje – radit ćemo na starim pjesmama, učiti ih i pjevati ih jednostavno, najjednostavnije, te kroz njih učiti o pjevanju i jednostavnoj ljepoti pjevanja. Fokus ovog laba usmjeren je na to da svaki sudionik pronađe njegov/njezin način stvaranja s glasom i tijelom. Naglasak će stoga biti na individualnom radu svakog od sudionika koji će uz pomoć mentora razvijati svoje autorske vokabulare, istraživati vlastiti individualni i specifični način zvučanja/pjevanja/izvođenja ili samo bivanja/življenja sa svojim glasom koristeći specifične tekstualne/glazbene/plesne materijale, motive, inspiracije i želje.

Voditelji:

Irena Tomažin – plesačica, koreografkinja, pjevačica i autorica. Surađivala s mnogim koreografima i kazališnim redateljima u Sloveniji i inozemstvu. Dobitnica je stipendije Dance Web-a u Beču 2004. te nagrade – 2009. na Gibanici za koreografkinju koja najviše obećava i 2006. nagrade Zlatna ptica Liberalne akademije u kategoriji scenskih umjetnosti za predstave glasa i tijela Caprice i Caprice (re)lapsed). Trenutno je na postdiplomskom studiju filozofije na Sveučilištu u Ljubljani s mentorom Mladenom Dolarom.

Luka Zagoričnik – glazbeni urednik i kritičar, novinar, esejist, izdavač i organizator glazbenih programa. Već više od 18 godina, Luka piše o glazbi, organizira koncerte i sound art događaje, predaje u Sloveniji i inozemstvu, priprema radijske emisije i moderira TV emisije te radi kao novinar pišući recenzije, članke i eseje za različite slovenske i međunarodne časopise i publikacije. Jedan je od kustosa festivala Sonica kao i serije programa suvremene eksperimentalne glazbe Bitshift u Galeriji Kapelica u Ljubljani. Od 2005. vodi nezavisni label za eksperimentalnu glazbu L’Innomable i organizira koncerte u Ljubljani.
Vokalni lab uključuje studente i profesionalne umjetnike odnosno one kojima je u središtu zanimanja izvedba i izražajne mogućnosti izvođača, bio on/a muzičar/ka, kazalištarac/ka, vizualac/ka, performer/ica ili glasovni/a entuzijast/kinja.

Vokalni lab realizira se u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.