Otvorena Godišnja konferencija za područje visokog obrazovanja- Erasmus+, CEEPUS i Bilateralni program akademske mobilnosti

image001

Dvodnevna Godišnja konferencija za područje visokog obrazovanja koja se održava povodom objave Erasmus+ natječaja za 2017. godinu otvorena je danas u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Konferenciju organizira Agencija za mobilnost i programe Europske unije radi informiranja potencijalnih korisnika i prijavitelja projekata te jačanja kvalitete programa Erasmus+, CEEPUS i Bilateralnog programa akademske mobilnosti

image001Erasmus+ najveći je instrument internacionalizacije obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a koristi su višestruke – internacionalizacija ustanove, poboljšanje kvalitete i stručnih kapaciteta ustanove, unaprjeđenje znanja, vještina i kvalifikacija studenata i osoblja, istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović.

Broj korisnika neprestano raste, a povećavaju se i sredstva. Za 2017. godinu Hrvatskoj je kroz program Erasmus+ na raspolaganju gotovo 19 milijuna eura, od čega je 40 posto namijenjeno području visokog obrazovanja.

To je novac poreznih obveznika koji uplaćujemo u proračun Europske unije i obaveza je svih nas povući sredstva kvalitetnim projektima, rekla je ravnateljica Gladović i dodala da o kvaliteti dosadašnjih projekata svjedoči podatak o 99 posto ugovorenih sredstava.

Na konferenciji je predstavljen zajednički projekt Agencije i Ministarstva K internacionalizaciji obrazovanja – Sudjelovanje Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje o utjecaju Programa za cjeloživotno učenje (LLP) na sudjelujuće ustanove u RH u razdoblju od 2009. do 2013. godine, kao i preporuke za unapređenje provedbe programa Erasmus+ u području visokog obrazovanja.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić rekao je da će istraživanje potaknuti donositelje odluka u obrazovanju na daljnje strateško promišljanje internacionalizacije hrvatskog obrazovnog sustava. Istaknuo je i da je Hrvatska poželjna destinacija za strane studente čiji će se broj uskoro izjednačiti s brojem odlaznih studenata i potrebno ih je kvalitetno integrirati u nastavu.

Predstavnik Europske komisije Adrian Veale je poručio da je internacionalizacija neodvojiv dio visokog obrazovanja. Prioriteti Europske unije u području obrazovanja za 2017. godinu su pomoć studentima u oblikovanju životopisa i drugim aktivnostima vezanima uz zapošljavanje, podrška nastavnom osoblju i istraživačima u razvoju njihove karijere i osposobljavanju te bolja sinergija visokih učilišta i društva u cjelini.

Sudionici konferencije su imali priliku poslušati primjere dobre prakse naših visokih učilišta i sudjelovati na radionicama za pisanje projektnih prijedloga.