Izložba Dijane Nazor u Vrbovcu: Pjesma anđeoskih krila

Andeo koji sluša 2003 ulje na platnu 10x16 cm

Andeo koji sluša 2003 ulje na platnu 10x16 cm

Dijana Nazor predstavlja u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu 8. prosinca (19.30 sati) ciklus minijatura anđela koji je nastao od 1998. do 2008. godine

O izložbi pod nazivom Pjesma anđeoskih krila povjesničarka umjetnosti Marijana Paula Ferenčić piše:

Ciklus minijaturnih prikaza anđela Dijane Nazor dočarava nebeske glasnike i posrednike u njihoj letećoj igri. Javljaju se zasebno, u paru ili pak u koru emanirajući energiju koja bestjelesno pretvara u tjelesno. Isijavaju poruke pretvarajući ih u nama vidljive i razumljive te time postaju prenositeljima božanske volje i njegovim izvršiteljima na Zemlji. Lepetom svojih krila sudjeluju u svetim razgovorima i pjesmama koje se otvaraju pred našim očima u dinamičnoj lakoći pokreta i leta. Čujemo i vidimo njihovu zaigranost i živahnost s nebeskih daljina istovremeno sudjelujući u njihovim mističnim oživotvorenjima. Ovi sveti navjesnici svojom pjesmom pokreću vihor nebeske blistavosti postajući živima u punoći boje slikarske materije. Dijana Nazor potezima kista prati njihovu pjesmu i ples krila te tonovima razotkriva note u skladu nebeske melodije. Nevidljivo pretvara u vidljivo, energiju u naboj, crpeći svoju motiviku u nebeskoj hijerarhiji glasnika i zaštitnika. Dojam sakralnosti, ali ujedno i pristupačnosti njezinih sudionika prati nas iz prizora u prizor baš poput pjesama koje znamo i koje nanovo prizivamo. Ritmovi zlatnih i ponoćno plavih boja, plesni akcenti crvene, prozračnost bijele, harmonija zelene ili pak energičnost narančastih i žutih tonova čine stilski jezik duhovnosti. Nenametljiva ekspresivnost komponira prizore svakodnevnih svečanosti koje nisu sputane segmentiranošću formata, već upravo suprotno. Svaka zasebno čini sastavnicu u kojoj se sažimaju silnice svjetla anđeoskih likova. Ova nebeska vojska vjesnika predstavlja glas i ruku Božju te čini likovnu ikonografiju susretljivosti. Lebde u vrtlozima formi, u eteričnosti međusobnih preplitanja i prelijetanja potvrđujući saznanje da se nalaze svuda i u svim oblicima oko nas. Tišine unutar slikarskih minijatura nebeskih prostranstva ispunjene su jekom jezika dalekih zvukova anđeoskih zborova. Dijana Nazor tako svojim slikarskim preobražajima u silini tonskih stvaranja udara ritmove duhovnog plesa čija radost živi i boravi unutar okvira. Svoj ciklus posvećuje upravo tom trenutku prepleta sila spleta bića koja nas vjerno prate nudeći nam svoju utjehu.

Ples anđela I. 2003. ulje na platnu 12x10 cm

Dijana Nazor, rođena je 1971. u Splitu. 1990. maturirala u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas: Umjetnička akademija i stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Iste godine dobila je Dekanovu nagradu Fakulteta za izvanredni uspjeh. U akademskoj godini 2010./2011. upisala je poslijediplomski doktorski umjetnički studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 2016. obranila je likovni dio doktorskog rada. Radila je kako učitelj likovne kulture od 1999. do 2003. u tri osnovne škole te kao profesor likovne umjetnosti u XI. gimnaziji u Zagrebu. Od 1995. izlagala je na 33 samostalne izložbe u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Koautorica je udžbenika Pogled, potez, od 5. do 8. razreda osnovne škole, Zagreb, Profil i dvaju priručnika s CD-om za učiteljice/učitelje likovne kulture 2007./2008. i 2013./2014. godine. Od 1993. sudjelovala je na preko 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 2006. stručno se usavršavala na dvomjesečnom rezidencijalnom boravku u Parizu, u atelijerima Cité Internationale des Arts. Voditeljica je likovnog programa Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best pri kojem je autorica 9 likovno-urbanih instalacija i dva happeninga, a od 2007. tri projekta. Sudjelovala je na 40 likovnih kolonija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 2006. do 2012. sudjelovala je na svjetskim i europskim InSEA kongresima u Portugalu, Japanu, Finskoj, Budimpešti, Mađarskoj i Cipru. Za umjetnički rad dobila je više nagrada i pohvala. Za doprinos radu u prosvjeti dobitnica je godišnje državne Nagrade Ivan Filipović (2012.) i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića (2013.). Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013. Članica je HDLU-a Zagreb od 1998., InSEA-e od 2006. (Međunarodno društvo za obrazovanje putem umjetnosti), Fotokluba Zagreb od 2003 do 2011. i IIC-Hrvatska grupa od 2014. Živi i radi u Zagrebu.