Hrvatski književnici Petrač, Lovrenčić i Jelačić Bužimski u Havani

hrv književnici

Predstavnici Dhruštva hrvatskih književnika gosti Društva kubanskih književnika

hrv književnici

Književnici Dubravko Jelačić Bužimski, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač od 1. do 12. prosinca borave u Havani kao gosti Društva kubanskih književnika. Projekt kojemu je cilj uspostavljanje veza s kubanskim književnicima i dogovori oko prevođenja djela dio je međunarodne suradnje DHK-a, a financijski ga je podupro Gradski ured za prosvjetu, kulturu i sport

Hrvatsko književno izaslanstvo u kojemu su predsjednik, dopredsjednica i član Uprave DHK-a ugostit će ugledni kubanski autori Alex Pausides (predsjednik Društva kubanskih književnika), Alberto Marrero, Gaetano Longo, Pierre Bernet i Alberto Guerra.

U petak 2. prosinca organizirano je čitanje djela naših autora, a glavna događanja uslijedila su nakon pogreba Fidela Castra u nedjelju 4. prosinca.

U ponedjeljak 5. prosinca naše je književnike u prostorijama Udruženja književnika i umjetnika (UNEAC) primio gospodin Alex Pausides. Uslijedilo je potom predavanje dopredsjednice Društva književnika Željke Lovrenčić na temu Panorama suvremene hrvatske književnosti te razgovor s kubanskim kolegama Albertom Guerrom i Albertom Marrerom koji su na čelu odsjeka za prozu odnosno poeziju Društva kubanskih književnika. Delegacija DHK susrela se i s predsjednikom Udruženja književnika i umjetnika gospodinom Miguelom Barnetom. Istoga dana, našim je književnicima priređen svečani objed u prostorijama UNEAC-a.

Tijekom svojega posjeta Havani, Dubravko Jelačić Bužimski, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač susrest će se s nekolicinom kubanskih prozaika i pjesnika s kojima će se razgovarati o mogućnostima prevođenja njihovih djela na hrvatski jezik te djela naših autora na španjolski, kao i s predstavnicima Udruženja za film, radio i televiziju. Posjetit će kulturne institucije Casa de las Américas, Casa de Alba Cultural, Centro Cultural Dulce María Loynaz te Zakladu Alejo Carpentier.

Posjet će završiti čitanjem svojih djela u središtu Poetske kuće (Casa de Poesía).