Svečana premijera predstave INSTRUKCIJA u Art kinu Grič

Novo izdanje Ionescove jednočinke u produkciji Kazališne družine Bastien

Plakat Instrukcija PremijeraKomična drama Eugènea Ionescoa ‘Instrukcija’, u režiji Marija Kovača, bit će premijerno izvedena u Art kinu Grič, u petak, 9. prosinca, s početkom u 20 sati. Ulogu Profesora igra Ljubo Zečević, a ulogu Učenice redatelj Mario Kovač povjerio je mladoj i perspektivnoj glumici Petri Kurteli. Glas Služavke pripada Editi Lipovšek. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić-Sarma. Za fotografiju je zaslužan Martin Horvat (Eventers), a Bernarda Cesar i Marija Juza iz kreativne platforme Organizam potpisuju dizajn vizualnih komunikacija, dok su marketinške i PR aktivnosti povjerene Ivanki Bičak.

Radnja predstave se zbiva u uredu i blagovaonici malog francuskog stana gdje Profesor, stariji čovjek (oko 50-60 godina), očekuje dolazak nove Učenice (18 godina). Treći lik je Profesorova Služavka, rumena žena (50 godina), koja se stalno brine za Profesorovo ‘zdravlje’. Kako instrukcija teče dalje, Profesor postaje sve ljući na, kako on to naziva, ignoranciju Učenice dok ona postaje sve tiša i podložnija utjecajima. Na vrhuncu radnje, Profesor ubija Učenicu u izravnom izljevu nekontroliranog bijesa. Drama završava Služavkinim pozdravljanjem nove učenice koja dolazi na instrukciju.

‘Široj javnosti Eugene Ionesco je poznat isključivo kao „otac teatra apsurda“ i to najčešće putem srednjoškolske lektire. Uski krug stručnjaka kojima je detaljno poznat njegov umjetnički rad ipak vrednuju njegove kazališne uratke znatno kvalitetnije. Ti apsurdni skečevi, kojima je dao naziv ‘antidrame’ opisuju moderan osjećaj otuđenosti, i nemogućnosti i besmislenosti komunikacije sa nadrealnom komičnom silom, parodirajući konformizam buržoazije i konvencionalnih kazališnih formi. U njima Ionesco odbija konvencionalnu fabulu kao bazu, umjesto toga uzima njihovu dramsku strukturu iz akcelerirajućih ritmova i(li) cikličnih ponavljanja. Zanemaruje psihologiju i logički dijalog, time opisujući dehumanizirani svijet sa mehaničkim, skoro lutkarskim likovima koji govore na non-sequituru. Jezik postane sve rjeđi, sa riječima i materijalnim objektima koji dobiju vlastiti život, povećavajući likove i stvarajući osjećaj opasnosti. Upravo taj osjećaj sveprisutne opasnosti koja polako buja od početne neugode sve do direktne agresije (baš kao u povijesnim slučajevima nacizma, fašizma, boljševizma ili aktualnog ISIL terorizma) specifičan je za njegovu jednočinku iz 1951. godine koju poznajemo pod nazivom Poduka iako je za takvu vrstu ispomoći pri učenju kod nas uvriježen naziv Instrukcija koji se, uostalom, godinama i koristio kao prijevod dotične jednočinke.’ ističe Mario Kovač, redatelj predstave.

Rodonačelnik antidrame, Eugène Ionesco, u ovom je djelu prije više od 60 godina pokušao postaviti provokativna pitanja: Stvaraju li obrazovni sustavi pokornike ili slobodnomisleće pojedince? Što je znanje? Što zapravo predstavljaju svjedodžbe, diplome i akademske titule? Na čemu se grade autoriteti? Što je pamet? Što je glupost? Kako se zapravo stvaraju autoritarni, totalitarni sustavi?

‘U današnje vrijeme, kad medijskim prostorom dominiraju vijesti o fizičkom nasilju po školama koje je, paradoksalno, za razliku od povijesne i književne tradicije, sada usmjereno u suprotnom smjeru – od učenika prema nastavniku te, znatno češće, od učenika prema drugim učenicima tzv. „bullying“. Stoga bi se moglo reći da je Ionesco, ironijom sudbine, ponovo postao avangardni autor pogotovo ako se prisjetimo njegovog sljedećeg citata: Čovjek avangarde je poput neprijatelja u samoj unutrašnjosti grada, koji strastveno želi upropastiti, protiv kojega se buni, jer kao i vladavina, tako je i ustaljeni oblik izražavanja također oblik tlačenja. Čovjek avangarde je protivnik postojećeg sustava.’ – dodaje Kovač

‘Već u subotu, 10. prosinca, u isto vrijeme na pozornici Art kina Grič igramo prvu reprizu Instrukcije, a također imamo u planu izvoditi predstavu i tijekom cijele 2017. godine, kao dio našeg repertoara, uz predstavu Moskva-Petuški, a s kojima ćemo gostovati i na festivalima i kazališnim pozornicama u i van Hrvatske,’ poručuje Ljubo Zečević glumac i producent predstave.

Premijera predstave se odvija u produkciji Kazališne družine Bastien, a uz financijsku potporu Gradskog ureda obrazovanje, za kulturu i sport Grada Zagreba. Produkcijska podrška i partner predstave je kreativna platforma Organizam. Ulaz na premijeru isključivo je s pozivnicom.