Tjaša Kalkan: Dijalozi / Galerija SC

Tjaša Kalkan

Otvorenje izložbe fotografija Dijalozi autorice Tjaše Kalkan održat će se u srijedu, 7. prosinca u Galeriji SC u 20 sati. Izložba je otvorena do 21. prosinca

Fotografska serija Dijalozi bavi se granicama slobode u javnom prostoru. Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, performativno interveniram u svakodnevnicu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike. Tjelesne geste, inspirirane slobodom dječjeg ponašanja, služe za potenciranje neposluha, radoznalosti, igre, opuštanja, te odmicanja od zadane norme, koju dovodim u pitanje neposredno stvarajući drukčije tjelesno iskustvo. (Tjaša Kalkan)

Tjaša Kalkan 1

Dijalozi

Postoji više razloga zašto je Galerija SC potpuno logično mjesto izlaganja završnoga fotografskog projekta (pri Akademiji dramske umjetnosti) Dijalozi Tjaše Kalkan. Opće je poznato kako upravo program ovoga zagrebačkoga izlagačkog prostora podržava završne studentske radove, u više ili manje formalnom obliku, koji su ujedno često i njihove početne točke kretanja unutar izlagačkoga umjetničkog sistema. No, Tjaša je u prostorima Studentskoga centra kao fotografkinja koja prati program kulture prisutna već pune dvije godine, pa ona opća programska poveznica dobiva i jednu osobnu crtu. Ona je naša Tjaša.

Krenem li upravo iz te osobne veze, suradnje s Tjašom koja se bazira na dokumentiranju određenih društveno-umjetničkih događanja, analizirajući njen način rada i finalni produkt koji iz njega proizlazi, postoji jaka poveznica koja se nameće kao bitna i u njenu završnom radu. Zainteresiranost kojom ona pristupa fotografiranju otvaranja izložbe nekog od kolega ili pak nekom drugom „zadatku“ nivelira granicu objektivnoga, dokumentarističkog i pretvara je u aktivnog sudionika događaja, a fotografije uz dokumentarističku dobivaju i dodatnu vrijednost koja kod gledanja nerijetko izmami i osmijeh.

Tjaša Kalkan 2

Fotografski projekt na Akademiji puno je ozbiljnija „zadaća“ u kojem Tjaša Kalkan kao polazište bira motiv oslobađanja tijela od društveno prihvatljivih formi unutar određenoga urbanističkog prostora. Režiranjem scene u kojoj objekt ima određenu zadaću unutar zadanog prostora ona povezuje performativni moment s fotografijom. Tijelo oslobođeno svih normi, dječje zaigrano, neočekivano umetnuto ponekad rezultira začuđujućim situacijama u koje se neplanirano uključuju i slučajni prolaznici, (svakodnevni) korisnici urbanih prostora. Upravo je ta reakcija neupućenih prolaznika moment koji fotografkinja odlično prepoznaje, moment koji naglašava prvotni i početni, začudni motiv. Moglo bi se reći da je upravo ta zaigrana angažiranost, neovisno o motivu koji snima, svojstvena poetika Tjaše Kalkan.

Navodeći Valie Export i Vlatku Horvat kao umjetnice koje su utjecale na rad koji izlaže u Galeriji SC, zapravo se i sama svrstala u programski niz koji se od kraja šezdesetih godina kreira u prostoru cijelog Studentskog centra i još jednom potvrdila početnu tezu ovoga teksta.

(iz predgovora, Marta Kiš)

Tjaša Kalkan 3

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Trenutačno je apsolventica MA studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te paralelno MA studija germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Godine 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Radno vrijeme Galerije SC je radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

Tjaša Kalkan 4