Najava predavanja – Izvan granica dokumentacije, iskustvo British Museum-a

Oldman 3

Iskustvo British Museum-a u upravljanju digitalnom baštinom

Izvan granica dokumentacije, iskustvo British Museum-a naziv je predavanja Dominica Oldmana iz British Museum-a, koje će se održati u prostoru Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Zagrebu, 6. prosinca 2016. u 13 sati.
Dominic Oldman, stručnjak za upravljanje digitaliziranom muzejskom građom, predstavit će u svom predavanju model upravljanja digitaliziranom baštinom koji koristi British Musem iz Londona. Na primjerima iz vlastite kuće pojasnit će kako uspješno strukturirati digitaliziranu građu i osigurati tehničku operabilnost te kako na atraktivan način prezentirati digitaliziranu baštinu u virtualnoj stvarnosti.

Korisnička vizura baštine danas zasigurno ide u dva smjera, jedan je tradicionalni gdje se stručnjaci i ljubitelji baštine susreću s originalnim predmetom dok je drugi virtualni u kojem se pristup dokumentiranoj baštini osigurava putem računala. Važnost muzejske dokumentacije, poglavito u računalnom obliku danas je od presudnog značaja jer u virtualnom svijetu daje brojne mogućnosti za stručnu i znanstvenu obradu određenih tema kao i za prezentaciju baštine široj javnosti. Za uspješno povezivanje umreženih informacijskih sustava i pripadajućih digitalnih zbirki nužna je primjena standarda za osiguravanje njihove mrežne i sadržajne interoperabilnosti kao i odgovarajuća mrežna struktura koja omogućuje brz i pouzdan prijenos sve kompleksnijih sadržaja do krajnjih korisnika.

Oldman će u svom izlaganju predstaviti model upravljanja digitaliziranom baštinom British Museum-a The ResearchSpace, koji radi na principu tehnologije koja integrira metodu CIDOC CRM standarda – standardiziranih rješenja koja doprinose funkcionalnosti pohrane i upravljanja digitalnim sadržajima te koja olakšavaju indeksiranje i pretraživanje podataka i pristup građi.

Dominic Oldman voditelj je istraživačkog odjela ResearchSpace u British Museum-u i viši je kustos u Collections Directorate. Diplomirao je pravo na sveučilištu The College of Law of England and Wales i Digitalnu humanistiku na King’s College u Londonu, a trenutno studira povijest na Sveučilištu u Oxfordu. Njegov je profesionalni izazov je računarstvo, bavi se novim informacijskim sustavima koji prezentiraju muzeje i kulturnu baštinu te ih usklađuje s metodama semantičkog weba. Zamjenik je predsjednika za CIDOC Conceptual Reference Model (međunarodni standard u nastajanju, kojem je cilj olakšavanje integracija, posredovanja i razmjena informacija heterogene kulturne baštine).

Rukovodio je realizacijom online kolekcije British Museum-a i osnovao njegovu javnu semantičku mrežu koja pruža informacije o zbirkama mapiranim na CIDOC CRM-u.