Skip to content

EK vijesti 1. prosinca 2016.

European Commission 1

Solidarnost s Italijom: sredstvima EU financira se obnova nakon potresa

Kad je Italiju krajem kolovoza i ponovno u listopadu pogodio razorni potres, Europska komisija izrazila je punu solidarnost s talijanskim narodom. Komisija sad je konkretizirala svoj stajalište i donijela dvije odluke o potpori obnovi i oporavku gospodarske aktivnosti iz fondova EU. Predsjednik Juncker izjavio je: „Kao Europljani imamo dužnost podržati Italiju i njezine građane koji pokazuju iznimnu hrabrost u ovom teškom razdoblju, i pomoći im da što prije prevladaju posljedice potresa i potpuno obnove oštećena područja. Obnova prekrasne bazilike sv. Benedikta u Norci sredstvima EU bit će trajan simbol solidarnosti EU i ustrajnosti talijanskog naroda.“ Komisija je iznijela dva kanala za podršku iz fondova EU putem predstojeće prve isplate pomoći u vrjednosti od 30 milijuna eura iz  Fonda solidarnosti EU-a (EUSF)  i putem  prijedloga o izmjeni uredbe o kohezijskoj politici za razdoblje od 2014. do 2020. uvođenjem stope sufinanciranja EU do omjera od 100 posto za poslove obnove vezane uz prirodne katastrofe. Time bi se omogućilo stopostotno financiranje obnove, uključujući restauraciju kulturske baštine, iz Europskog fonda za regijski razvoj (EFRR). Cjelvito priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Europska komisija donijela pravila namijenjena jačanju regulacije tržišta robe

Europska komisija danas je poduzela bitne korake usmjerene na jačanje regulacije tržišta robe i smanjenje špekulacije cijenama. Konkretno, Komisija je donijela regulatorne standarde kojima će se definirati parametri prema kojima nadležna tijela određuju „ograničenja pozicija“, tj. maksimum robnih izvedenica koje može držati jedan trgovac, čime će se ograničiti špekulacija robom, poduprijeti propisno određivanje cijena i spriječiti zlouporaba tržišta. Vijeće i Europski parlament sad imaju tri mjeseca da odobre ta dva standarda ili iznesu svoje prigovore. Dodatne informacije dostupne su u  priopćenju za medije.

Zdravlje životinja: Europska komisija poduzima mjere protiv širenja ptičje gripe

U srijedu, 30. studenoga države članice podržale su prijedlog Komisije kojim se objedinjuju zaštitne mjere vezane uz pojavu visokopatogene influence ptica (HPAI) podtipa H5N8 u više država članica. Dodatne informacije (uključujući kartu zahvaćenih područja) dostupne su ovdje

EUROSTAT: listopad 2016. – stopa nezaposlenosti u europodručju 9,8 posto, u području EU28 8,3 posto

U listopadu 2016. stopa nezaposlenosti u području EU28 iznosila je 8,3 posto, što je smanjenje u odnosu na 8,4 posto u rujnu 2016. i 9,1 posto u listopadu 2015. To je najniža stopa zabilježena u području EU28 od veljače 2009. UHrvatskoj je stopa nezaposlenosti u listopadu 2016. iznosila 12,7 posto, što je smanjenje od čak 3,4 posto u odnosu na 16,1 posto u listopadu 2015. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: materijalna deprivacija – dodatne varijable: više od 10 posto građana EU‑a ne može si priuštiti izlazak s prijateljima ili obitelji; jedna šestina ne može si priuštiti slobodnu aktivnost

U Hrvatskoj izlazak s prijateljima ili obitelji barem jedanput mjesečno ne može si priuštiti 8,7 posto građana, a redovito bavljenje slobodnom aktivnošću 9,3 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Komisija predlaže nova porezna pravila zbog poticanja elektroničke trgovine i internetskog poslovanja u Europskoj uniji

Danas je Europska komisija predstavila niz mjera kojim će  unaprijediti sustav poreza na dodanu vrjednost koji se odnosi na tvrtke koje se bave elektroničkom trgovinom u EU. Prijedlozi su usmjereni na to da se potrošačima i poslovnim subjektima i naročito novoosnovanim malim i srednjim tvrtkama olakša i pojednostavni kupovina i prodaja robe i usluga putem interneta.

Pokretanjem europskog portala za online plaćanje PDV-a („sve na jednome mjestu”) znatno će se smanjiti troškovi izvršenja obveza PDV, pa bi tvrtke diljem EU mogle uštedjeti 2,3 milijarde EUR godišnje. Novim pravilima predviđeno je plaćanje PDV u državi članici krajnjeg potrošača, čime bi se ostvarila pravednija raspodjela poreznih prihoda među državama EU. Predloženim bi se mjerama pomoglo državama članicama da nadoknade izgubljeni PDV od internetske trgovine kojeg se trenutno procjenjuje na 5 milijardi EUR godišnje. Sukladno procjenama, izgubljeni prihodi mogli bi dostići 7 milijardi EUR do 2020., stoga moramo odmah djelovati.

Nadalje, Komisija ostvaruje svoje obećanje da će državama članicama omogućiti primjenu jednake stope PDV za e-publikacije kao što su e-knjige i online novine koja vrjedi za tiskane publikacije. Ovo se ostvaruje ukidanjem odredbi po kojima e-publikacije nisu mogle imati povlašten porezni tretman odobren tradicijskim tiskanim publikacijama. Dodatne informacije http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4010_hr.htmNajčešća pitanja o PDV-u za e-trgovinu;  Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta;  Akcijski plan o PDV-u – put k jedinstvenom europskom području PDV-a

25 godina EU programa MEDIA: nastavak uspješne potpore audiovizualnom stvaralaštvu

U Bruxellesu danas i sutra se sastaju stotine vrsnih filmskih kreativaca i stvaratelja, predstavnika filmske industrije i tvoraca politika kako bi raspravljali o budućim izazovima i mogućnostima audiovizualnog sektora u Europi, a jedna od tema je budućnost EU programa MEDIA, koji ove godine obilježava svoju 25. godišnjicu. Zbivanja za sudionike uključuju rasprave i stručne seminare uz pet okruglih stolova. Među uglednim sudionicima bit će filmski redatelji Sir Alan Parker (Ujedinjena Kraljevina), Jaco Van Dormael, Jean-Pierre i Luc Dardenne, Michaël R. Roskam (Belgija) i Tomasz Wasilewski (Poljska) kao i predstavnici filmske industrije Christophe Tardieu (direktor francuskog Centre National du Cinéma – CNC), Ignacio Perez Dolset (osnivač studija za animaciju Ilion Animation Studios), Rikke Ennis (direktor agencije TrustNordisk) i Peter Aalbaek (suosnivač filmske kompanije Zentropa). Tijekom obje večeri organizirane će bit filmske projekcije.

Sudionici će moći istraživati nove ideje (interaktivni kinodoživljaj koji gledateljima omogućuje da se osjećaju kao sudionici filmske radnje) i inovativne oblike poslovne suradnje ali i širi pristup sadržajima. U raspravama će se pokušati odrediti vizija za budućnost i strateški smjer programa MEDIA nakon 2020.  Dodatne informacije http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4084_hr.htm;Pitanja i odgovori o programu MEDIA:

Komisija pokreće Koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta kako bi svojim građanima pomogla u poslovnom i privatnom životu

Komisija danas zajedno s državama članicama, tvrtkama, socijalnim partnerima, nevladinim udrugama i ustanovama izobrazbe, pokreće Koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta kako bi pomogla zadovoljiti veliku potražnju u Europi za digitalnim vještinama koje su neophodne za današnje tržište rada i društvo. Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta jedna je od deset ključnih inicijativa koje Komisija predlože u okviru  Novog programa vještina za Europu  predstavljenog u lipnju ove godine. Danas se niz partnera, uključujući više od 30 udruga  i skupina, primjerice  European Digital SME Alliance,  ESRI,  SAPECDL i Google,  obvezuju na daljnje smanjivanje deficita digitalnih vještina u okviru  Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta. Komisija poziva i druge dionike da se pridruže Koaliciji i podupru njezinu  Povelju. Članovi Koalicije obvezuju se da će rješavati nedostatak vještina na svim razinama, od vještina stručnjaka visoke razine u području IKT do vještina koje su europskim građanima potrebne za život, rad i sudjelovanje u digitalnoj ekonomiji i društvu. To je bitno kako bi europska industrija zadržala konkurentnost s obzirom na ubrzan razvoj njezinih konkurenata ali i kako bi europsko društvo u digitalnom dobu bilo uključivo.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Razvojem digitalnih vještina kod većeg broja ljudi otvaraju se vrata digitalne ekonomije. Ne možemo izgraditi jedinstveno digitalno tržište u Europi ako se ne riješi nedostatak digitalnih vještina. Pokretanje Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta ključni je korak u našem zajedničkom nastojanju povećanja digitalnih vještina svih građana Europe.

Povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Günther H. Oettinger dodao je: Nedostatak digitalnih vještina već sad koči inovacije i rast u Europi. Ne samo u pogledu tvrtki u području IKT već i organzacija u svim sektorima, privatnim i javnim. Moramo ukloniti prepreke kako bi omogućili da Europljani imaju radna mjesta koja zaslužuju i kako bi se našim tvrtkama omogućio pristup velikom broju digitalnih talenata.

Dodatne informacije;  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4081_hr.htmOsvajači Priznanja za digitalne vještine 2016.;Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta – Program konferencije;  Novi program vještina za EuropuStrategija jedinstvenog digitalnog tržišta