13. Velesajam kulture i 14. Festival prvih besplatno u Studentskom centru

13. VK i 14. FP

13. Velesajam kulture, festival koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih umjetničkih događanja, održat će se 2. i 3. prosinca u Studentskom centru. Posljednjih dvanaest godina, festival je strateški poligon za predstavljanje mladih autora i njihovih prvih ostvarenja u svim područjima umjetnosti. Potiče kreativnost i omogućava autorima predstavljanje svojih radova i projekata, dajući im na taj način prostor na kulturnoj sceni i pružajući im mogućnost novih suradnji i stvaranja novih projekata

Ove smo se godine odlučili pozabaviti fenomenom društvenih igara roleplaying games (RPG) u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja uloga. Roleplaying u svijetu, ali i na našim prostorima, ima sve brojnije poklonike te sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. Riječ je o rastućoj i sve raširenijoj zajednici čija je poveznica kreiranje i igranje igara koje uključuju interaktivno kolaborativno pripovijedanje u različitim formama, naglasio je jedan od suorganizatora festivala, Miroslav Wranka.

Tijekom dva dana festivala posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u 15-ak igara i to uživo ili za stolom (Stolne RPB igre; Čarobnjakov učenik, Star Wars: Edge of the Empire, Tarminas i Pathfinder i LARP igre uživo poput Pobune, Pokreta otpora, Vještica ili Battlestar Galactica: Freighter 212 ) dok će teoretski dio biti usmjeren na tribine i predavanja (Književnost i roleplaying igre – što, kako i zašto?, spisateljice i psihologinje Ivane Delač, Kratak i brzi pregled korištenja RPG-a u obrazovanju novinara i dizajnera igara Miroslave Wranke, Igre uloga za djecu predškolske dobi Gorana Dimića, Igre uloga za djecu u srednjoj školi Tomislava Nazifovića, Budućnost računalnih RPG igara Andreja Kovačevića……) gdje će se publika upoznati s mogućnostima koje roleplaying nudi te njegovom primjenom u obrazovanju i obuci. Također govorit će se i o povezivanju roleplayinga s književnim, glazbenim i filmskim djelima, turizmom i kulturnim manifestacijama. Program se održava u Teatru &TD.

Projekcija prvog dugometražnog dokumentarnog filma o stvaranju video igrica Indie Game: The movie (r. Lisanne Pajot , James Swirsky) održat će se, 2. 12. u MM centru. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

Nezaobilaznom glazbenom dijelu festivala (2. 12.) doprinijet će sarajevski glazbenik Berin Tuzlić sa svojim projektom dRUMELODY u kojem glavu riječ vodi bubanj. Riječ je o pravoj bombi sarajevskog glazbenog undergrounda, ali koja se itekako brine oko nezagađivanja mentalne higijene. Kombiniranom tehnikom akustičnih i elektronskih ritmova, loopova i različitih muzičkih instrumenata s vizualizacijama pjesama zaokružuje se cjelokupni live doživljaj. Glavni posrednik između čovjeka i svega ostalog u ovom slučaju su bubnjarske palice.
U suradnji s Radio Studentom, subotu smo rezervirali za DJ Shdw kd koja će vas raspametiti svojim glazbenim odabirom.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Više na www.sczg.unizg.hr

Također, ove će se godine uz Velesajam kulture, od 1. do 4. prosinca u Studentskom centru održati i Festival prvih čije nas 14. izdanje vodi kroz razne aspekte onog što nas čini ljudskim. U sklopu toga razmatrat će se razlike u konceptima greške između antičke Grčke i kršćanske Europe koji imaju duboki utjecaj na današnje društvo, napetosti u odnosu individualne i kolektivne odgovornosti, fenomen cenzure i autocenzure, problem ”ispravnog” korištenja jezika i uredničkih intervencija u tekst, a bavit ćemo se i greškama u slici, zvuku i okusu kao prostorima za umjetničko izražavanje. Promatranje fenomena greške nadilazi sam čin u kojem se griješi, iz njega, ovisno o pojedinačnom primjeru, možemo sagledavati i nečiji cjelokupan pristup svijetu oko sebe. Greške i odnos prema njima imaju važnu odgojnu ulogu u odrastanju. Tu se ne pojavljuje samo pitanje kako se postaviti prema onome što je već učinjeno, nego i pitanje otvaranja prostora za mogućnost samostalnog činjenja budućih grešaka kao životnih lekcija. Način na koji se tretira sama ideja greške izravno utječe na funkcionalnost svakog međuljudskog odnosa – s jedne strane pretjerana tolerancija prema greškama stvara neodgovornost, dok s druge strane inzistiranje na nepogrešivosti dovodi do negiranja greške čak i kad se dogodi, što isto vodi u neodgovornost. Tu se otvaraju i pitanja autoriteta, kritike, odgovornosti i oprosta., naglasio je suradnik festivala, svaštar Zdravko Popović.
Na ovogodišnjoj smotri dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila koju je pokrenuo 2003. multimedijski umjetnik Željko Zorica, očekuju vas razne akcije, tribine, predavanja, izložbe, instalacije i radionice, a Siniša Labrović, Ivan Hrbud, Miron Milić, Marija Eterović, Petra Zlonoga, Zdravko Popović, Bojan Gagić samo su neka od imena s kojima ćete se susreti na festivalu.

Festival će otvoriti u četvrtak, 1. prosinca u 18 sati niz izložbi u Galeriji SC, sljedećih autora i naziva: Siniša Labrović: Predakademsko slikarstvo, kojemu je ovo izložbeni debi, Eterović, Adanić, Nedoklan, Čurčinski, Saboli, Bajcer, Krstić, Pećanić (radovi u konkurenciji i izvan nje) i Željko Zorica: Himmlisch-erdliche freundschaft ( u suradnji s udrugom Domino).

Sve informacije i detaljan program potražite na http://www.studio-artless.hr/.

14. Festival prvih raspored

13. Velesajam kulture program