Radna soba

Stan poznate književnice, novinarke i borkinje za ljudska prava žena Grad Zagreb je otkupio krajem 2008. godine i u ožujku 2009. dodijelio Centru za ženske studije

Centar u stanu provodi dokumentacijsko-informativne, obrazovne i kulturne aktivnosti vezane uz njegovanje, proučavanje i promicanje Zagorkine baštinei drugih tema vezanih uz žensko stvaralaštvo.

zagorka

Stan je veličine 154 četvorna metra, nalazi se na Dolcu 8 i ima lijepi pogled na živopisnu tržnicu.

Memorijalni stan Maarije Jurić Zagorke otvoren je za javnost četvrtkom i nedjeljom, uz stručno vodstvo od 11 do 16 sati.

Ulaz je slobodan,a za grupne posjete potrebno se najaviti na 01/4872 406 Knjižnica je otvorena za javnost četvrtkom od 15 do 18 sati.

Knjižnica M J Z

U HNK Zagreb praizvedba predstave o zivotu Marije Juric Zagorkeaa“Pojam naroda i
čovječanstva ne dijeli
muški spol od ženskoga.
Ni pojam državljana
ne dijeli muža od žene,
kad im dijeli-dužnosti.
Država postavlja u pogledu
dužnosti između muškaraca
i žena jednakost.”

Marija Jurić Zagorka
kako je bilo 1953.

Marija Jurić Zagorka, rođena 2. ožujka 1873. godine, u plemićkoj kuriji Negovec u blizini Vrbovca, a umrla je u Zagrebu 29. studenog 1957. godine, gdje je i pokopana u arkadama Mirogoja kao zaslužna građanka. Bila je to “strašna” žena, te su je se mnogi plašili i pridjeljivali joj razne nelijepe nadimke. Šime Mazzura, glavni urednik Obzora, za nju je rekao da je, nitko i ništa, “Baba bez imena i ugleda, zaražena socijalističkim mentalitetom i feminističkim novotarijama, zagorska kravarica”. hr.wikipedia

Autor: Juraj Jonke