Razgovor u povodu – slikar Niko Ančić

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Niko Ančić (umjetnik je rođen 1948. u Trpnju na Pelješcu), doista je autor neobično izvornog artističkog izraza, snažnog kolorističkog opusa s brojnim samostalnim izložbama, posebice u zemljama Zapadne Europe ali i u domovini, autor čije je djelo valorizirano u bogato opremljeno monografiji s kritičkim tekstom Stanka Špoljarića i ovih je dana, iznimno marljiv

Niko Ančić 1

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Djelujete u miru Zaprešića, u Vašem smo atelijeru, prepun je slika iz novoga ciklusa koji je posvećen otocima. Vi kao ekspresionist pristupate na svoj poseban način motivu, otoku, Tamo gdje završava figuracija u Vašem ciklusu otoka započinje apstrakcija ili se one međusobno prepliću?
Prije bih rekao da se prepliću jer teško je kod slikara odrediti što je početak. Isto kao što je teško reći kod slikara, u slikanju,kada je kraj.
Vraćam se svojim davnim počecima, umjesto na ALU, otišao sam na drugi studij i postao ing. radiologije. Time sam se bavio neko vrijeme, živio sam dvostrukim životom i onda sam jednoga dana rekao, dosta i posve, u cijelosti se posvetio slikarstvu. Išlo mi je odlično, primljen sam u HDLU. Otišao sam u Njemačku, dobio sam boravišnu dozvolu kao slikar. U posljednje vrijeme, zbog zdravstvenog stanja, manje sam gore, mada dovoljno. No moram reći, da osim Dubrovnika i Korčule, i mojih stalnih kupaca iz Zagreba, ovdje, u domovini sam malo prisutan. Dosta boravim u Majorci, u Španjolskoj, doista su me zaokupili ti motivi, tamno sam sa suprugom, jednom ili dva puta godišnje

Tamo, u Majorci, živite i stvarate?
Upravo tako, živim i stvaram, okružen predivnim motivima, jarkim bojama,. Ali, kada govorite o tim bojama, o bogatstvu boja čovjek se s time rodi i to nosi u sebi i ne možete se toga nikako riješiti.

Niko Ančić 7

Kako pristupate slici?
To je dobro pitanje, Ponekad samo označim horizont na slici i prepustim se, ne znam kamo me ta slika može odvesti. Rođen sam u prostoru gdje se najprije suočite s udaljenim horizontom, dolje more, gore nebo. Uvijek sliku dijelima na pola.

Vi ste iznimno jaki kolorist ali tu boju čvrsto kontrolirate.
Da, to je bio mukotrpni put, tome su me učili, upozoravali, imaj mjeru, radije manje nego više. Morate posjedovati samodisciplinu.

Niko Ančić 3

Koji Vam je najdraži motiv?
Najprije otoci, zatim brod, riba. Važna mi je eteričnost. U posljednje vrijeme slikam zalazak sunca, oblici se tek naziru., teško se razabiru kroz izmaglicu. Poneke od tih slika odaju dojam prostora i vremena prije nego li je Bog počeo stvarati svijet.

Kako na Vas djeluju španjolski motivi?
Savršeno. Majorca je prekrasna. Iznimno je zanimljiva i unutrašnjost.

Niko Ančić 4

Koliko se španjolski motivi razlikuju od domaćih?
Privlači me posebno ta španjolska mješavina arhitekture.

Slikate uglavnom u akrilu i akvarelu.
Vrlo često radim i male akvarele.Akvarel mi je jako draga tehnika iako je iznimno teška.Najveći dio opusa čine akrili. Slikam u svim formatima, od malih do vrlo velikih.

Motivi u Njemačkoj?
Trebalo mi je dosta dugo da se snađem s tim motivima. No , Njemačka je utjecala na mene tako da me je smirila. Tamo mi se pomalo i smanjio kolorit, primirio se, nije više tako plamsao.

Niko Ančić 5

Zašto je Vas je tako malo u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti?
Mogu pristojno živjeti od svoga rada i izlagati gdje želim u inozemstvu i ne moram nikoga moliti.

Zašto slikate?
Slikam da bi izmijenio svijet, učinio ga na svoj način boljim, ljepšim. Ponekad kada slikam pejzaž, izbacim detalj koji mi se ne sviđa, ubacim nešto što mi odgovara.

Niko Ančić 6

Planovi?
Iduće godine izlagati ću u Dubrovniku.

Na čemu trenutno radite?
Završavam seriju školjaka, a nakon toga okrećem se nečem što je potpuno novo, gdje me boja odvede.

Niko Ančić 2