Razgovor u povodu – akademski slikar Zlatko Modrić

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Zlatko Modrić (rođen je 1959., diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Sedera, samostalno izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama), autor je snažna i osebujna opusa

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Zlatko Modrić 1Zlatko Modrić 2U posljednje vrijeme Vaš ciklus Psihoemocionalnih portreta privukao je pozornost.
Pa čini se da te slike ljude ne ostavljaju ravnodušnima, a to smatram važnim.Tu se približavam svom idealu da slika prvenstveno „zrači“ a tek onda „znači“.Dakle, da emanira ono duhovno-duševno što je slikar u nju pohranio – ako je pohranio.
Društvena zbilja, odnosno moj doživljaj tezbiljepotaknuo me da pokušam vizualizirati psiho-emocionalna stanja koja ona kod mene izaziva. Kakva su to stanja i kako ih vizualizirati? Kako nevidljivo učiniti vidljivim?To sam riješio koristeći novi pristup koji sam razvijao zadnjih godina surađujući s dr.sc. Nevenkom Modrić u kojem se služimizravnim, trenutačnim vizualiziranjem psiho-emocionalnih stanja. U tome se,kao i zbog svogpsiho-energetskog potencijala slikarski medij pokazao nezamjenjivim.

Sveukupno dosta mračan dojam, je li doista čovjek bez perspektive u suvremenom svijetu?
Ne znam, povremeno se tako čini. No,utješno je što se do sada pokazalo da život ima dostatan okvir za svekolika zbivanja.

Akril Vam u ovome ciklusu pruža izvanredne mogućnosti.
Akrilni medij ima veliki raspon od lazurne do pastozne gradnje i omogućava brzo definiranje željenih oblika.Zbog brzog sušenja sliku je moguće dovršiti u jednoj seansi, a to mi je gotovo presudno u ovakvom sikarskom pristupu.

Xxx Kako teče rad na drugim motivima?
===Kod rada na jednom motivu javljaju se paralelno i nove ideje od kojih neke zapisujem. Polazište za slijedeći projekt su zapisane ideje koje me i nakon nekog vremena još uvijek najviše uzbuđuju .

Autor ste niza ciklusa koje ste realizirali u proteklom vremenu.
===Pa uglavnom sam slijedio svoju unutrašnju motivaciju.U početku je ona bila više usmjeravana pitanjem kako slikati,a kasnije pitanjem što slikati. Sad su „u igri“ paralelno oba pitanja, uz dodatak trećeg, zašto slikati.

Istaknimo i Vaše brojne projekte.
Projekti su kod mene uglavnom konceptualizacija slike, bilo kao plošna ili prostorna instalacija (Supermarket, Hrvatski paviljon) ili kao u slučaju projekta Kromoputanje , skoro pa primijenjena umjetnost. Imao sam potrebu iskustveno prolaziti i takve pristupe likovnoj umjetnosti.

Što je trenutna novost u atelijeru?
=== Slikam psiho-emocionalne portrete Kristovih apostola,moj doživljaj apostola na temelju meni dostupnih opisa njihovih osobina i njihovog djelovanja.Kao i u nekim prethodnim radovima i tu dio slike postaje i okolni,stvarni prostor koji je „ugrađen“ u sliku.

Planovi…?
Dogovaram neke izložbe.Što se slikanja tiče,ne planiram. Promatram zbivanja oko mene i u meni i ponešto od toga, što me dirne,pokušat ću pretvoriti u umjetničku refleksiju. Kao i do sada, ako sam zadovoljan ,radoveću ponuditi za izložbu ili se odazvati pozivu neke galerije za izložbu.

Zlatko Modrić 3 Zlatko Modrić 4 Zlatko Modrić 5