Novi ciklus ulja Antuna Vuksana

Slikar Antun Vuksan niz je desetljeća nazočan u hrvatskoj umjetnost, stvarajući u svim tim godinama vrijedan opus crteža i ulja zauzimajući zasebno mjesto u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Ne zaboravimo, niz je godina pedagoški djelovao , usmjeravajući buduće naraštaje hrvatskih umjetnika

Ante Vuksan 1I danas je aktivan, radeći, doista iz dana u dan, marno bilježeći dojmove u svijetu u kojem živi i kojega koji put drugačije zamišlja ili pak stvarni svijet ponešto korigiraći na svojim brojnim slikama, pamteći one trenutke koje tako često zaboravljamo i da bi nas na ponekoj izložbi umjetnik iznenadio i prizvao u sjećanje i mjesto i vrijeme u kome smo bili drugačiji, bolji, čini nam se i prepuni ljubavi, preplavljeni emocijama koje danas, ne želimo ni sami sebi proznati i o čemu se uistinu nerado govori.

Ne, ne traži i ne bilježi na svojim slikama Antun Vuksan, onu nedosezljivu, nedohvatljivu Arkadiju, ne, on slika na svoj arkadijski način, mjesto na obali rijeke, odmah tu na rubu grada, taj grada obasjan dnevnim svjetlom i nekako u taj trenutak ljepši i skladniji, čak i izazovniji u svoj smirenoj ljepoti, dva, tri drva na obali, čudesno osamljeno s ponešto mističnog, tek naslućujući aktovi, dvoje, zagrljeni, čvrsto.

Valja istaknuti kako Vuksan sve više, u posljednje vrijeme svoje slika stvara na način da one odaju dojam apstrakcije, mada ne potpuno, iako nedvojbeno, čista figuracija pomalo uzmiče ispred tek naznačenih oblika,ploha, likova.

Slikar doista uživa u svojoj slobodi interpretacije sigurno stremeći kroz brojne varijacije onim rezultatima i krajnjim viđenjima motiva na način koji stvaratelju, slikaru u tome trenutku najviše odgovaraju.

Vuksan odabire motive iz neposredne blizine, ali ipak ističu se drva na obali, aktovi,dvoje, gradske napučene i otuđene anglomeracije,mrtve prirode. Također se valja prisjetiti Vuksanovih kolaža, posve nefigurativnih koji jasno tendiraju apstrakciji.

Nazočnost kolora kako na uljima, tako i akrilima, odmjerena je, ali snažna, precizno dozirana, nazočna ali nenametljiva. Vuksanov kolorit je umirujući, promišljajući, nekako čipkasto otmjen i nježan. 

Akvareli i pasteli u svojim manjim formatima svojom nježnošću bude emotivna prisjećanja i raspoloženja, nekako nas stidljivo nagovarajući na drugačije promatranje svijeta i samoga sebe.

Vuksan je doista, rijetko iskren, istinski autor, kreator tihog i skromnog svijeta koji obiljuje da, svakidašnjom ljepotom, svijet koji nas upozorava na skrivene ljepote i zapostavljene vrijednosti.

Ante Vuksan 4

Ante Vuksan 3

Ante Vuksan 2