Izložba Koraljke Rajn u Varaždinu

Koraljka Rajn 1

U Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” – Odjel Banfica u Varaždinu, u srijedu 23. studenog otvorena je izložba slika varaždinske slikarice Koraljke Rajn. Izložba se pogledati do 31. prosinca 2016. godine

Izložbom pod nazivom “Gibanja” autorica se, nakon Zagreba, predstavila i varaždinskoj likovnoj publici s 12 lirskih apstrakcija nastalih 2012. i 2013. godine. O radovima, na ovoj 12. samostalnoj izložbi slikarice, govorila je Gordana Kokanović–Krušelj, prof., koja je inače i autorica predgovora u katalogu izložbe: “…Ishodište apstraktnog serijala je autoričino bavljenje primijenjenom umjetnošću, oslikavanjem svile, iz čega je razvila osebujnu tehniku : otiskivanje svježe obojenih komada svile na akvarelnom papiru. Tehnika je nadasve zanimljiva i inovativna i može se svrstati u skupinu monotipije. U pozadini samoga tehničkog postupka može se primijetiti konceptualni pristup.”

Prisutnima se, također, prigodnim riječima obratio te proglasio izložbu otvorenom predsjednik Likovnog udruženja Varaždin gospodin Dražen Pavlović.

slika TUBULAR DREAM IN PINK

Serijalom lirskih apstrakcija Koraljka Rajn čini iskorak od motiva koje je dosad slikala, pejzaža i mrtvih priroda; prepoznatljiva ostaje tek njena emotivnost koju na ovim radovima nose nježni pastelni tonovi i lirski oblici

Ishodište apstraktnog serijala je autoričino bavljenje primijenjenom umjetnošću, oslikavanjem svile, iz čega je razvila osebujnu tehniku: otiskivanje svježe obojenih komada svile na akvarelnom papiru. Tehnika je nadasve zanimljiva i inovativna i može se svrstati u skupinu monotipije.

Osnovna preokupacija slikarice je gibanje što se zbiva kroz izmjene ritmova ploha, gibanje što se ne zaustavlja na rubovima slike, već se pod utjecajem početnog impulsa prelijeva preko rubova. Kod ranijih radova, čvrsta usmjerenost „rasipanja“ ploha prisutna je zahvaljujući pažljivo promišljenoj kompoziciji i neispunjenim dijelovima papira. U većini kasnije nastalih monotipija češći je kompozicijski pomak: plohe boje na njima ispunjavaju gotovo čitavu površinu podloge. Jedna od takvih je i slika „Mare – monte“, koja je 2014. godine nominirana za 56. godišnju nagradu Likovne udruge Varaždin . Gibanje „preplavljuje“ slikarsku površinu, elementi kovitlaju. Takva je kompozicija uvjetovana odabirom samih tema: Revolucija, Pozdrav maškara, Afrika – to je moj bit, Vilinski ples… Bujanje elemenata u svim pravcima imanentno je sadržajnom naboju koje impliciraju nazivi tih slika. U središtu autoričina zanimanja, često su ritmovi sami. Na pojedinim slikama gotovo ih želi disciplinirati – ostaje dojam postojanja glazbene kulise u samom procesu stvaranja.

slika KINA

Jedinstvena i zahtjevna tehnika, koju upotrebljava Koraljka Rajn, utječe na niz elemenata na njenim slikama: oslikana svila, sa svježe nanesenom vodenom bojom, ostavlja na papiru odraz – odatle većinom nezasićeni pigmenti. Zbog same tehnike vrlo je bitan element slučajnosti, tako da je i sam motiv često rezultat naknadnog iščitavanja oblika, koje je površina svile ostavila u doticaju s podlogom. Koliko rezultat može biti iznenađujući, najbolje pokazuje slika pod nazivom Alfred Hitchcock in my horror dream, ali i slika Pijetao. Podjednako su svježi i zanimljivi rezultati koje autorica dobiva naknadnom doradom slike, za što je možda najupečatljiviji primjer slika Radost. Još jedan efekt same tehnike jest pojavljivanje prepoznatljivih oblika unutar same apstrakcije: leptir, ptica, riba… Takvo iščitavanje ponajprije ovisi o samome promatraču. U procesu promatranja slike stoga se pojavljuje zanimljiv psihološki efekt: slika će vas neprimjetno „uvući“ u znatiželjno traženje prepoznatljivih figuracija.

slika GODINA ZMAJA

Iako se svaka interpretacija mora svesti u razumljiv okvir , vrijedi napomenuti i sljedeće: u pozadini samoga tehničkog postupka može se primijetiti konceptualni pristup. Slika na svili odraz je intencionalnosti autoričine svijesti, a slika na akvarelnom papiru odraz je toga odraza. Jer doista, nije li stvarni umjetnikov svijet onaj kojeg gradi u svojoj svijesti, a sam rad pokušaj materijaliziranja toga svijeta, „prevođenja“ u razumljiv jezik umjetnosti. Stoga bi se moglo zaključiti kako je i sama umjetnost na taj način preispitivana u ovim djelima: što je stvaranje, što je umjetnost, što je stvarnost? Početna ideja tako prolazi kroz dva sloja da bismo je vidjeli materijaliziranu u slici. Što je zapravo polazište? Uvijek emocija, prikazana kao lirska apstrakcija. Stoga bi se moglo zaključiti da i onda kada u pozadini Koraljkinih radova pronalazimo koncept, njena je umjetnost vrlo intimna, i u tom smislu povezana s njenim ranijim, figurativnim radovima.

Gordana Kokanović–Krušelj, prof.

Afrika to je moj bit

Bilješka o autorici

Koraljka Rajn rođena je 1968. godine u Varaždinu. Prvi konkretni sudar s likovnošću događa se još u varaždinskoj gimnaziji, gdje unutar likovne sekcije, koju tada vodi profesorica i akademska slikarica Vera Kuntner, stiče osnovna likovna iskustva i poticaje. Ipak , može se reći da je njezino likovno stvaralaštvo obilježeno autodidaktičnim istraživanjima.Dugi niz godina radi u srednjoj vrtlarskoj školi «Arboretum Opeka» u Vinici, a kasnije se samostalno bavi hortikulturom kroz krajobrazno projektiranje i izvedbu vrtova i parkova. Slikarstvom je ozbiljnije zaokupljena od 2006. godine, kada motive za svoj rad pronalazi u krajolicima varaždinskog podravlja, zagorskih brežuljaka i parkovnih vizura. Pritom se najčešće izražava u tehnici ulja na platnu i medijapanu. 2011. godine počinje se baviti oslikavanjem svile u domeni primjenjene umjetnosti, a kao sasvim usputni rezultat toga rada nastaje ciklus otisaka svile na papiru. Radi se, zapravo o akvarelnim grafikama – monotipijama, koje zatim postaju primarno ishodište slikaričinog ineresa i njena glavna stvaralačka preokupacija.Članica je LUV-a (Likovne udruge Varaždin) i LUČ-a (Likovne udruge Čakovec). Na 56. godišnjoj izložbi LUV-a 2014. godine, nominirana je za NAGRADU 56.godišnje izložbe LUV-a. Sudjelovala je na 4, 6. i 7 zagorskom likovnom salonu u Krapini, Pasionskoj baštini u Zagrebu, na 10. Pro futuri u Poreču te na 7. Hrvatskom triennalu akvarela u Karlovcu i Slavonskom Brodu. Sudionica je mnogih humanitarnih likovnih kolonija i dobrotvornih aukcija (Jastrebarsko, Čakovec, Lepoglava, Zaprešić, Rab, Zagreb ,Ludbreg, Varaždin, Mursko Središće, Ivanec, Varaždinske Toplice, G.Stubica, Arboretum Opeka Vinica). Živi i radi u Varaždinu. Atelier : KONZUM Varaždin, Gustava Krkleca 1/a, I kat
Kontakt e-mail: koraljka.rajn@gmail.com

Samostalne izložbe

2006. Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
2008. 2010. Galerija Vuri, Mursko Središće
2010. Galerija Sunce, Zagreb
2010. Galerija Gospodarske škole, Varaždin
2011. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice
2011.-2016. Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
2013. Gardens bar&club, Varaždin
2014. Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof
2014. Izložbeni prostor hotela Amalia, Ludbreg
2015. Galerija Sunce Zagreb
2016. Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin – Odjel Banfica, Varaždin

Skupne izložbe

2006. 4. zagorski likovni salon – Galerija grada Krapine, Krapina
2008. Galerija grada Krapine, Krapina
2009. 2011, 2013. Ludbreška likovna paleta, Ludbreg
2009. 2010, 2011, 2012. Paletafest – Špancirfest, Varaždin
2009. 2010. Galerija Sveti Martin, Sv. Martin na Muri
2010. Noć muzeja – Muzej grada Čakovca, Čakovec
2010. Izložbeni prostor Regina – Zrin, Spa&Golf Resort, Sveti Martin, Sv. Martin na Muri
2010. 2011. Mlin na Muri , Sv. Martin na Muri
2010. Palača Scheier, Porcijunkulovo, Čakovec
2010, 2011. Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb
2011. MESAP Liber, Nedelišće
2011. Osnovna škola Kneginec, Gornji Kneginec
2011, Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin
2012. 6. zagorski likovni salon – Galerija grada Krapine, Krapina
2012. i 2013. Galerija LUV, Kukuljevićeva, Varaždin
2013. 2014. Turističko informativni centar (TIC), Mursko Središće
2014. Zajednica kulturnih udruga Lendava, Slovenija
2014. Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin
2014. Galerija Sunce, Zagreb
2014. Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb
2015. Centar za kulturu, Čakovec
2015. Pasionska baština – Galerija Zvonimir, Zagreb
2015. 7. Zagorski likovni salon – Galerija grada Krapine, Krapina
2016. 10. Pro futura – Istarska sabornica , Poreč
2016. 7. Hrvatski triennale akvarela – Gradski muzej Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas , Karlovac
2016. 7. Hrvatski triennale akvarela – Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Likovni salon Vladimir Becić, Slavonski Brod

Koraljka Rajn 3

Koraljka Rajn 2

Koraljka Rajn 4

Koraljka Rajn 5