NEMIR Tonka Smokvine u zagrebačkoj galeriji Josip Račić

Tonko Smokovina 1

Tonko Smokovina 1

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Tonko Smokvina ( rođen je 1980.g. u Dubrovniku, diplomirao je u Zagrebu na ALU, bavi se i pedagoškim radom, samostalno izlaže odmah nakon Akademije) ovih se dana predstavlja u Zagrebu, u Galeriji Josip Račić s odabirom djela koja čine izložbeni postav Nemir.

Riječ je o putujućoj izložbi koja se mogla vidjeti proteklom razdoblju u Dubrovniku i Metkoviću, ovih dana u Zagrebu, slijedi izlaganje u Mostaru i Vukovaru.

Izložbu čini dvadesetak velikih formata, često uklopljenih u diptihe ( tada su to doista, ozbiljno veliki formati ), u tehnici akrila, iznimnog, vatrenog kolorita, gotovo neobuzdanog, s mogućnošću prelijevanja vatrene linije preko rubova formata i širenja u okolni prostor, tko zna dokle.

No unatoč bujnosti snažnog kolora, na slikama Tonka Smokvine neprijeporno se osjeća hladnoća koja vatru pretvara u čvrsti, hladni, zaleđeni plamen a da bi nasuprot svoj toj studeni stajao izdvojeni diptih Zalazak II, moćni, stvarni plamen, praiskonska vatra od koje sve počinje, koja sve osvjetljava i razbija najdublju tamu,vatra koja doista grije, vatra čija se toplina gotovo i može osjetiti.

Smokvina se vrlo uvjerljivo, vješto i odmjereno služi motivom agave, varirajući boju i oblik, dajući slikama indikativna imena, od Slutnje, preko Buđenja i Nostalgije do Žudnje, stvarajući na svojim platnima, malene, zasebno i od poznatog izdvojene mikro svijetove u kojima žive autorove misli i tjeskobe, strahovi i boli.

Tonko Smokovina 2

Bez obzira na dojam hladnoće, kolorit Tonka Smokvine je snažan, jasnog i dubokog dojma , ekspresivno poticajan,doista lijep u svoj nesmiljenoj studeni.

Hladna ljepota, suzdržane emocije,to je ključni karakter izloženih slika u ciklusu Nemir Tonka Smokvine.

Tonko Smokovina 3

Autorova želja za posvemašnjim nadzorom nekontroliranih, neobuzdanih, neodgovarajućih, neizbježnih emocija, šiljatih uznemirujućih oblika jasno realiziranih na slikama , želja za smirajem i utrnućem osjećaja koji uznemiruju, koje se teško može svladati kada se iznenada ili posve očekivano razbuktaju, temeljni je element vibrantne izložbe dubrovačkog slikara Tonka Smokvine.

Novi ciklus slika Tonka Smokvina ostavlja gledatelja zamišljenog, zatečenog nakon razgleda, kome ne preostaje drugo nego razmišljati o dubini u svojoj nutrini na koju se često ne obazire jer nema vremena ili ne želi.

Tonko Smokovina 4