Skip to content

Predstavljena knjiga Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu

IMG 1196

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u srijedu, 16. studenog predstavljena je veličajna knjiga Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu koju je povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog u svojoj nakladi objavilo Društvo hrvatskih književnika, koju na 700 stranica krasi mnogobrojan stihovni sadržaj i pregledna cjelovitost

Knjigu su vješto priredili akademik Josip Bratulić, predsjednik Društva hrvatskih književnika mr.sc. Božidar Petrač i doc. dr. sc. Vladimir Lončarević.

Riječ je o knjizi prigodno objavljenoj u godini 2016., koju je Republika Hrvatska proglasila Godinom Nikole Šubića Zrinskog, u tu su je svrhu pripremali i priredili za tisk najugledniji hrvatski priređivači najozbiljenijom znanstvenom ustrajnošću i umjetničkom zanosom. Mnogobrojne stranice knjige oznanjuju pregled svih stihovnih autorskih izričaja i djela posvećenih Sigetskoj bitci, od prvog spjeva Vazetje Sigeta grada Brne Karnarutića iz 1584., pa do pjesme Nagrada od zlata Krste Špoljara iz 1957., a svih 700 stranica krasi pregledna cjelovitost.

U knjizi Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu između ostalog bilo cjelovito ili u odlomcima objavljeni su hrvatski spjevovi iz 16. i 17. stoljeća. Uz spomenuti Karnarutićev ep objavljena je i Trublja slovinska Vladislava Menčetića, dijelovi epa Petra Zrinskog Adrijanskoga mora sirena i epa Odiljenje sigetsko Pavla Rittera Vitezovića. Međutim knjiga sadrži najviše djela iz 19. stoljeća, jer u tom stoljeću lik Nikole Šubića Zrinskog kao pjesnička tema doživljava pravi izazov i procvat (povodom onodobnog obilježavanja 300. obljetnice Sigetske bitke 1866.). Kad zapravo i nije bilo hrvatskoga pjesnika koji mu nije posvetio pjesmu: od Dimitrije Demetra, Mate Topalovića i Stjepana Ilijaševića, do Ivana Kukuljevića Sakcinskoga i Jovana Subotića, od Petra Preradovića, Ivana Trnskoga do Vladislava Vežića, od Ivana Dežmana, Velimira Gaja i Franje Markovića, do Ivana Zahara, Andrije Palmovića i Ante Tresića Pavičića. U knjizi su objavljene i tri usmene narodne pjesme: Pjesma o Sigetu, Ban Mikloš Zrinjski u Sigetu gradu i Od Zrina Mikola.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, uz to je i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, govoreći na prestavljanju knjige nazočne je podsjetio da su tijekom 2016. održana mogobrojna zbivanja kojima je dostojanstveno obilježen ovaj značajan jubilej hrvatske povijesti. Istaknuvši da je obrana Sigeta i pogibija Nikole Šubića Zrinskog ušla u kolektivnu svijest hrvatskog naroda, što dokazuju i brojna umjetnička djela, poput opere Ivana Zajca Nikola Šubić Zrinjski i pjesničkih djela objavljenih u ovoj knjizi. „Riječ je o velikom blagu koje se nalazi u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda. Nadam se da će ga ova knjiga još više osvijestiti i pronositi dalje“, kazao je akademik Kusić. Podsjetio je na značaj obitelji Šubić Zrinski za hrvatsku povijest, pojasnivši da uz branitelja Sigeta uvijek treba spominjati i prezime Šubić koje svjedoči o njegovom hrvatskom podrijetlu i kontinuitetu obitelji Zrinski o, kojoj čuvamo spoznaje sve do 13. stoljeća i razdoblja moćnog hrvatskog bana Pavla Šubića.

Akademik Josip Bratulić koji je napisao i predgovor knjizi pod naslovom Sigetska epopeja u hrvatskoj književnosti podsjetio je na brojne pojedinosti vezane uz djela posvećena Sigetskoj bitci, pri čemu je istaknuo spjevove braće Nikole i Petra Zrinskog Adrianskoga mora sirena i Opsida sigetska.
Zapaženo je govorio mr.sc. Božidar Petrač kazavši kako knjiga Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu učtivo svjedoči o tomu da je sjećanje na Sigetsku bitku živjelo i u elitističkim feudalnim krugovima baš kao i u pučkim, diljem tad razjedinjenih hrvatskih zemalja. „Knjiga je pregled lirskog, epskog pjesništva i drame u stihu koje je u proteklih 450 godina iznjedrio hrvatski pjesnički genij“, rekao je Petrač, istaknuvši da je Nikola Šubić Zrinski prepoznat kao bitna sastavnica hrvatskog nacionalnog identiteta.

Pojedina od pjesničkih djela objavljenih u knjizi dojmljivo je interpretirao ugledni dramski umjetnik Joško Ševo.