Skip to content

EK vijesti 22. studenog 2016.

European Commission 1

Održivi razvoj: EU prikazala prioritete 

Europska komisija danas je prikazala strategiju pristupanja postizanju održivog razvoja u Europi i svijetu. U prvoj Komunikaciji o sljedećim koracima za održivu budućnost Europe objašnjava se kako deset političkih prioriteta Komisije pridonosi provedbi UN-ova Programa održivog razvoja do 2030. i kako će EU u budućnosti ispunjavati zadatke održivog razvoja. U drugoj Komunikaciji o obnovljenom partnerstvu s afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama (AKP) predložene su sastavnice za novu održivu razinu odnosa EU i AKP nakon isteka Sporazuma o partnerstvu iz Cotonoua 2020. godine. U trećoj Komunikaciji o europskom konsenzusu o razvoju predlaže se zajednička vizija okvirne razvojne suradnje, pritom se razvojna politika EU usklađuje s Programom razvoja do 2030. Prjenos konferencije uživo se može pratit putem servisa EbS.

Komisija potiče rast novoosnovanih tvrtki u Europi

Kolegij povjerenika danas predstavlja Inicijativu o osnivanju i širenju tvrtki, kojom se mnogobrojnim inovativnim europskim poduzetnicima pruža bolja mogućnost da postanu vodeći na svjetskom tržištu. Tom se inicijativom objedinjuju sve postojeće mogućnosti koje pruža EU, a pozornost je usmjerena na ulaganja u poduzetnički kapital, stečajno pravo i oporezivanje. Europa obiluje inovativnim idejama i poduzetničkim duhom. Međutim, mnoge nove tvrtke ne prežive prvih nekoliko kritičnih godina, ili sreću nastoje otkrivati u trećoj državi, a da ne pokušaju iskoristiti bazu od 500 milijuna potencijalnih potrošača u EU. Europska komisija odlučna je promijeniti taj trend pomažući novoosnovanim tvrtkama da potpuno ostvare svoj potencijal za inovacije i otvaranje radnih mjesta. Inicijativa se bavi glavnim preprekama osnivanja i širenja tvrtki u Europi kako je ustvrđeno u nedavno provedenom javnom savjetovanju. Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, i povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje velike tvtke, predstavit će Inicijativu na konferenciji za medije u 16.30 u Strasbourgu. Bit će objavljeni i priopćenje za medije i informativni članci.

Komisija predlaže nov pristup nesolventntnim tvrtkama u Europi

Kolegij povjerenika danas donosi nova europska pravila kojim će se tvrtkama u financijskim teškoćama ponuditi dodatne mogućnosti ranog restrukturiranja zbog sprječavanja stečaja i gubitka radnih mjesta. Nova pravila jedan su od glavnih rezultata Akcijskog plana o tržištima kapitala i Strategije jedinstvenog tržišta, a pridonosit će uklanjanju bitnih prepreka razvoju tržišta kapitala u EU pružanjem pravne sigurnosti prjekograničnim ulagačima i tvrtkama koja posluju u čitavom EU. Olakšat će i privlačenje ulagača, otvaranje i očuvanje radnih mjesta ali i apsorpciju gospodarskih šokova u ekonomskom sustavu. Povjerenica Jourová predstavit će prijedlog u Strasbourgu danas u 17 sati, uz prjenos uživo putem servisa EbS. Na početku konferencije za medije oznanit će se opsežan paket materijala za medije, uključujući priopćenje za medije, dokument s najčešćim pitanjimainformativni članak na razini EU-a i informativne članke po pojedinim zemljama