Monumentalna Domingova operna open-air produkcija i u Beču

Allianz Stadion – 18. lipnja 2017.

AIDA ST. Margarethen Thomas Ludwig

Povodom proslave 50. jubileja od svog prvog nastupa na bini legendarna operna zvijezda, Plácido Domingo želio je napraviti nešto doista posebno – monumentalnu opernu produkciju na otvorenom.

A koja je opera pogodnija za to nego Verdijeva Aida koja je premijerno izvedena 1871. povodom otvorena Sueskog kanala. Ali zapamćena je ostala i legendarna izvedba na otvorenom u Beču 1924. godine pod ravnanjem maestra Pietra Mascagnija. 

Planiranje monumentalne izvedbe započelo je prije dvije godine, a Domingo je njome kao i ciklusom „Tri tenora“ operu želio približiti što široj javnosti, prije svega mladoj.

Plácido Domingo koji je sa svojih 147 pjevanih uloga i 3800 nastupa čak dva puta ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, ovom će si izvedbom Aide po vlastitim riječima ispuniti životni san.

„U okviru turneje koja slijedi posebno se radujem Beču, gdje sam prije točno pedeset godina, dakle 1967., imao debitantski nastup u Bečkoj državnoj operi“. 

Pred predivnom kulisom s ogromnim integriranim LED ekranima nastupit će ukupno 800 izvođača: 90 članova orkestra, 150 zborskih pjevača, 85 baletnih plesača i preko 500 statista. 

Režiju spektakla preuzima Talijan Stefano Trespidi, a za scenografiju je odgovoran Austrijanac Manfred Waba. 

U glavnim ženskim ulogama moći će se između ostalog vidjeti Kristin Lewis, Marie Jose Siri i Anna Pirozzi, dok su neke od muških uloga preuzimaju Fabio Satiro, Erwin Schrott se srpski operni pjevač Željko Lučić koji će uz Ambrogija Maestrija i Simonea Piazzola utjeloviti lik Amonasroa. 

Ova monumentalna operna izvedba proputovat će 2017. još i gradove Pariz, Basel, Amsterdam, Bruxelles, Stockholm, Hamburg, München, Frankfurt te Gelsenkirchen.

Ulaznice za bečki spektakl kreću se od 49,90 do 129,90 eura, a dostupne su online.