Umro Tomislav Neralić, glasoviti hrvatski operni pjevač

U srijedu 16. studenoga u Zagrebu je u 99. godini umro Tomislav Neralić, glasoviti hrvatski operni pjevač i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

neralicTomislav Neralić rođen je 9. prosinca 1917. u Karlovcu, u kojem je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Mariboru. U Zagrebu je 1941. završio Muzičku akademiju, ali je prije još kao student 1939. debitirao u operi, u ulozi Redovnika u operi Don Carlos Giuseppea Verdija. Od 1943. do 1947. bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, dok je od 1948. do 1955. djelovao kao solist u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a od 1955. do 1995. u Njemačkoj operi u Berlinu. Tijekom 60 godišnje karijere ostvario je približno 4000 nastupa u više od 150 opernih uloga. Zahvaljujući svojemu bas-baritonskom glasu velikog opsega i golemog volumena, uz vrhunsku muzikalnost, blistavu memoriju, izvrsnu pjevačku tehniku i impresivan scenski izraz, jednako uvjerljivo je iskazivao dramatske i komične likove. Među njima ističu se Wagnerov Hans Sachs, Verdijev Falstaff, Jago u Otellu i Scarpia u Tosci, Mozartov Don Juan, te Holandez i Wotan u Wagnerovom Prstenu Nibelunga. Zadnji nastup imao je u HNK u Zagrebu u ulozi Ivana Hovanskoga 2000. u operi Hovanščina Modesta Petroviča Musorgskog. Za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zasluženo je izabran 2008.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je 17. studenog izraz sućuti obitelji svjetski uglednog i poznatog hrvatskog opernog pjevača i dopisnog člana HAZU Tomislava Neralića koji je umro u srijedu 16. studenog u 99. godini života. „Smrću Tomislava Neralića Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova. Bio je istinski velikan hrvatske glazbe i kulture, priznat i prepoznat i na međunarodnoj opernoj sceni na kojoj je dosegnuo najviše vrhunce pronoseći time i slavu Hrvatske. Iako je veći dio svoje duge karijere proveo u inozemstvu, kao veliki hrvatski domoljub uvijek je održavao vezu s domovinom te se i danas pamte njegove maestralne interpretacije brojnih opernih uloga ostvarene na hrvatskim opernim pozornicama. Stoga će hrvatska kultura i hrvatski narod trajno pamtiti Tomislava Neralića“, kazao je akademik Kusić u brzojavu obitelji Tomislava Neralića.