U Zagrebu održan seminar o pristupačnom turizmu

U hotelu Westin u Zagrebu u srijedu, 16. studenoga 2016. održan je zanimljiv edukacijski seminar o pristupačnom turizmu pod nazivom “Potencijali i izazovi pristupačnog turizma”

zagreb 533

Seminar je podržala Turistička zajednica grada Zagreba, suorganiziravši ga zajedno s putničkom agencijom TravAbled koja je prva hrvatska agencija specijalizirana za putovanja osoba s invaliditetom

Za istaknuti je da je TZGZ pozitivnim primjerom već poduprla nekoliko projekata kojim je uvelike proširila ponudu za turiste s invaliditetom, pri čemu je ovo nastavak zajedničkih nastojanja da se potakne stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma u gradu Zagrebu. Ovo hvale vrjedno strukovno okupljanje bilo je namijenjeno pružateljima smještaja sa svrhom poticanja interesa za prilagodbom zagrebačkih hotela i hostela gostima s invaliditetom, ujedno je istaknuta briga o sustavnom pristupu budućoj standardizaciji za sveukupni hrvatski turizam.

unnamed333Na seminaru je naglašeno kako u svijetu postoji milijardu osoba s invaliditetom, od kojih njih 300 milijuna učestalo putuje i da takvi turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj skupini turista. Također su istaknuti brojni problemi s kojima se na svojim putovanjima susreću osobe s invaliditetom, kao i izazovi na koje nailaze putničke agencije i pružatelji usluga usmjereni na stvaranje pristupačne ponude. Na seminaru više je puta naglašeno da je pristupačni turizam sveobuhvatan i inkluzivan, da vodi računa i o potrebama kratkoročno ozlijeđenih, obitelji s malom djecom, starijih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju, ali i da pristupačnost zbog svoje univerzalnosti višestruko koristi svima i donosi veliku dobit, osobito u ekonomski najrazvijenijim turističkim odredištima. Seminaru se odazvalo 40-ak sudionika. Pritom je zaključeno da su ovakve i slične edukativne manifestacije ključne za stvaranje zdravih temelja daljnjeg razvoja pristupačnog turizma, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske.