Skip to content

Održan simpozij o raku debeloga crijeva

DPP 12

U Knjižnici HAZU u srijedu 16. studenog održan je III. znanstveni simpozij Tumori probavnoga sustava – rak debeloga crijeva, na kojem je prikazana kompleksnost i interdisciplinaran pristup liječenju raka debeloga crijeva kroz sva tri oblika terapije: kirurgiju, kemoterapiju i radioterapiju

Voditelji simpozija bili su su prof. dr. sc. Antonio Juretić, prof. dr. sc. Ana Froebe i prof. dr. sc. Nikola Đaković. Simopzij su organizirali Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Katedra za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice.

Uvodno govoreći predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić naglašivo je istasknuo da je rak debelog crijeva zapravo drugi rak po učestalosti i kod muškaraca i kod žena. Godišnje od raka debelog crijeva u Hrvatskoj oboli 3000 osoba, a umre njih 2000, zbog čega se od 2008. na nacionalnoj razini provodi program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koje je vrlo učinkovito, ali tek se 21 posto građana između 50 i 74 godine starosti odazvalo pozivu na testiranje“, kazao je akademik Kusić.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica istaknuo je ulogu specijalističke edukacije kao dijela nastave, pritom je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Mario Zovak govorio o minimalno invazivnoj kirurgiji raka debelog crijeva. Prije početka skupa dr. sc. Zovak posjetio je palaču HAZU u kojoj ga je primio akademik Kusić.

Sudionici simpozija o tumorima probavnoga sustava suglasni su da se rak debeloga crijeva kod većine bolesnika javlja kao tzv. sporadični rak s učestalijom incidencijom u bolesnika pretežito starije dobi. Na nastanak raka debeloga crijeva utječu mnogi uzroci, izim genetskog ustroja bolesnika, način života (stupanj tjelesne aktivnosti) i prehrana (sastav hrane) i prehrambene navike, ali i razni drugi faktori, primjerice sastav mikrobne flore crijeva. Na skupu je kazao da se strategija liječenja raka kolorektuma još uvijek određuje na osnovu standardnih kliničko-patoloških parametara, pri čemu je u prvom planu procjena uznaprjedovalosti i proširenosti tumora ali i opće stanje bolesnika. S druge strane, molekulske analize raka debeloga crijeva ukazuju da se rak debeloga crijeva može podijeliti na više molekulskih podtipova, što također treba uzeti u obzir u planiranju i provođenju liječenja. Ipak kod jednog molekulskog podtipa postoji mogućnost i primjene imunoterapije putem antitijela koja inhibiraju imunološke fiziološke mehanizme negativne povratne sprege.

DPP 10