Skip to content

[Noć kazališta] CeKaTe u kvARTu s predstavom Kužiš, stari moj

Ove godine teatar se izmješta u kvART pa će se program odvijati u Domu kulture Knežija, a bit će posvećen poznatom trešnjevačkom fakinu, glumcu Mladenu Budišćaku Budilici

canaki 600x300Uz izvedbu monodrame Kužiš, stari moj prikazat će se dokumentarni film o Budišćaku, odigrat će se predstava Kaj te briga što ja kajkam dramskog studija CeKaTe-a, a pripremili smo i još poneka iznenađenja

Monodramu Kužiš, stari moj o zagrebačkim pucama i fakinima više je od tisuću puta odigrao Mladen Budišćak, a dvadeset godina kasnije upravo njemu u čast predstava se vraća u teatar zahvaljujući neobičnoj životnoj priči!

Noć kazališta Centar za kulturu Trešnjevka provest će u kvARTu uz posvetu glumcu Mladenu Budišćaku Budilici. Umjesto u matičnoj ustanovi u Parku Stara Trešnjevka, program će se odvijati u Domu kulture Knežija kao dio ciklusa CeKaTe u kvARTu kojim se kulturu želi približiti svim stanovnicima Trešnjevke.

Predstava Kužiš, stari moj nastala je po knjizi Zvonimira Majdaka te se svojevremeno prodala u 70 tisuća primjeraka. Oslikava fakinski Zagreb 70-tih godina prošloga stoljeća, kada su likovi s periferije, Glista i ekipa, ganjali komade, doživljavali avanture, švercali karte pred kinom i još mnogo toga što je Zagreb činilo prepoznatljivim.

Iz knjige je nastala monodrama s mnoštvom likova koju je igrao, sada pokojni, Mladen Budišćak te je s vremenom postala jedna od najgledanijih i najduže izvođenih predstava hrvatskoga glumišta. To je navelo redatelja Vanča Kljakovića na snimanje istoimenog filma. Premda je glavna uloga bila namijenjena Budilici, zbog slomljene noge na koncu ju je odigrao Ivica Vidović. Danas, dvadeset godina kasnije, priču ponovno oživljava samouki glumac Renato Čanaki.

Strojarski tehničar Renato Čanaki, fasciniran likovima i pričama, na tulumima je prepričavao dijelove monodrame, a kada mu je jedan prijatelj u antikvarijatu pronašao staru snimke predstave na vinilu i presnimio je na CD, Renato je “dobio zadatak” da napokon nauči sve i izvede predstavu za prijatelje.

Jednoga dana u njegovu radionicu Pod zidom ušao je gospodin i donio škare koje je trebalo naoštriti. Kada je Čanaki shvatio da je to autor romana Zvonimir Majdak, iskoristio je priliku te upitao bi li imao nešto protiv da napravi remake stare monodrame. I tako je priča o zagrebačkim pucama i fakinima još jednom dobila novi život.

Nakon predstave premijerno će se prikazati dokumentarni film “Budilica Trešnjevke”. Priču o Budišćaku i njegovim ulogama na zagrebačkom kajkavskom govoru pripremio je Zdenko Trandler.

Predstava Kaj te briga što ja kajkam dramskog studija CeKaTe-a, u režiji Ivane Peroš na rasporedu je u 20 sati, a za kraj je predviđeno druženje i razgovor o trešnjevačkim ljubavima i govoru nekad i danas. Gosti sugovornici bit će Zvonimir Majdak, Miroslav Međimorec, Vjeran Zuppa, Žarko Potočnjak, Mirjana Majurec i Enes Kišević.

Ulaz je besplatan za sve programe. Noć kazališta u CeKaTe-u dio je proslave 35. rođendana Centra za kulturu Trešnjevka koji će se obilježiti održavanjem 35 događanja besplatnih za posjetitelje. Više informacija pronađite na stranici CeKaTe-a.

PROGRAM:

1. Monodrama Zvonimira Majdaka: Kužiš, stari moj!, izvodi Renato Čanaki
2. Dokumentarni film: Budilica Trešnjevke, film o Mladenu Budišćaku i njegovim ulogama na zagrebačkom kajkavskom govoru: pripremio Zdenko Trandler
3. Predstava Kaj te briga što ja kajkam, Dramski studio CeKaTea, mladi u režiji Ivane Peroš
4. Razgovor o Trešnjevačkim ljubavima i govoru nekoć i danas

GOSTI: Zvonimir Majdak, Miroslav Međimorec, Vjeran Zuppa, Žarko Potočnjak, Mirjana Majurec i Enes Kišević