Skip to content

Zvjezdani kreativci na 4. MAKK konferenciji – 17. i 18. studenog

about banner

Pred nama je 4. izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK koje će se održati 17. i 18. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Tonči Huljić, Darko Rundek, Aleksandra Kovač, Igor Barberić, Suzanne Combo, Damir Kedžo, Mia Dimšić, Jelena Radan, Ante Pecotić – samo su neka od poznatih imena koja će se predstaviti na ovogodišnjoj konferenciji, uz ostale uvažene goste te brojne domaće i međunarodne stručnjake iz područja autorskog i srodnih prava

Konferenciju pod motom „Autor je kreativno srce digitalne ekonomije“ otvorit će ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek te predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, DZIV-a, HUP-a i organizatora konferencije, Hrvatskog društva skladatelja. Teme koje će se provlačiti panel diskusijama i predavanjima ovogodišnjeg MAKK-a izravno se tiču kreativaca, kreativnog rada i perspektive autora u digitalnom okruženju.

Tonči Huljić i Igor Barberić, uz Mira Gavrana kreativna jezgra mjuzikla „Pacijenti“, uz priču o stvaranju mjuzikla i putovanju ideje od prve probe do premijere, ispričat će i svoje iskustvo s poslovnom stranom cijelog projekta. Kroz razgovor će ih voditi Nataša Božić, novinarka N1 televizije.

Domaće autore interesirat će predavanje Blaisea Mistlera iz „francuskog ZAMP-a“, SACEM-a, pod nazivom „Kako Francuska štiti i promiče svoju kulturni sadržaj“, odnosno koliko je francuske kulture u francuskom RTV eteru i koliko su francuski autori u fokusu nacionalnih političkih i kulturnih institucija. Rade li zaista Francuzi to bolje te što možemo naučiti iz njihovog primjera pokušat će odgovoriti Luc Lévy (Francuski institut), Antun Tomislav Šaban (HDS), Danilo Šerbedžija (DHFR), Gal Gjurin (SAZAS, Slovenija) i Darko Rundek, uz moderiranje Daniele Trbović.

Kako osigurati pravednu naknadu na Internetu za glazbenike, filmaše i fotografe, kako publici pružiti bolji izbor i kvalitetan sadržaj, kako povećati interes i investicije u kreativni sektor, neka su od pitanja panel diskusije „Gdje sam tu ja – kreativni sadržaj i digitalni servisi“ na kojoj će sudjelovati: beogradska autorica i producentica Aleksandra Kovač i francuska zvijezda i članica grupe Pravda, Suzanne Combo, uz glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, glazbenog producenta Srđana Sekulovića Skansija i regionalnog menadžera servisa Deezer, Branka Skendžića.

Nakon predavanja Aleksandre Kovač “Naša glazba, vaši snovi” o tajnama zanata kojima glazbeni majstori utječu na filmsku publiku i njihov doživljaj filma, prvi dan MAKK-a zaključit će Darko Rundek u razgovoru s Andrijom Škarom i specijalnom projekcijom filma „Generacija ’68.“ redatelja Nenada Puhovskog.

Drugi dan MAKK-a donosi zanimljiva stručna izlaganja o transparentnosti organizacija za kolektivno ostvarivanje prava te njihovom odnosima s korisnicima. Na okruglom stolu „Vrijednost kulturnih proizvoda: kultura i tržište“ kojeg moderira odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak, sudjeluje „moćna gomilica“ utjecajnih igrača iz raznih kulturnih industrija: Marko Torjanac, Tomo in der Mühlen, Tihomir Katulić i Miroslav Škoro!