Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske

Ministarstvo kulture RH je donijelo odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru

plakat 19 smotra smanjenoOko Sv. Kate (krajem studenoga) svake godine od 1998. u Hrvatskom domu u Đakovu održava se Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Smotra se ove godine, zbog dodatnih radova u Hrvatskom domu, održava u Budrovcima u Mjesnom domu. Na smotri sudjeluje devet skupina sa oko 200 sudionika.

Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima. Sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske. To je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini. Savez KUD-ova Slavonije i Baranje, Turistička zajednica Grada Đakova i Grad Đakovo su osnivači ove priredbe.

U 2016. godini održava se 19. smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Organizatori ove smotre su Savez KUD-ova Grada Đakova, Grad Đakovo, Turistička zajednica grada Đakova i KUD ”Sklad” Đakovo. Smotra se održava u sklopu programa ”Svome gradu za blagdane” 2016. a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika, Zorana Vinkovića.

Na smotri sudjeluje devet skupina sa oko 200 sudionika.

Posjetite 19. smotru povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske i uživajte u ovoj jedinstvenoj priredbi. tzdjakovo.eu