O apsurdnim tvrdnjama na kraju ere monolitnih medija i tzv. “uvaženih” analitičara

D. Marjanović  Advance.hr

The balkan peninsulaSvega nekoliko sati prije početka predsjedničkih izbora u SAD-u na udarne termine vodećih medija zasjeli su tzv. “uvaženi” analitičari, osobe koje su, navodno, stručnjaci u svojim područjima te su u stanju ostatku javnosti – koja nužno ne prati te teme pomno iz dana u dan – pojasniti kakva je situacija, u ovom slučaju međunarodno politička

Ti isti analitičari, koji frekvencijom svojih gostovanja ostavljaju dojam da su jedine osobe takvih kvalifikacija ne cijeloj sceni, tvrdili su kako kandidat Republikanske stranke, Donald Trump, ni u kojem scenariju ne može postati predsjednikom SAD-a jer je nemoguće da bi američki narod glasao za njega.

Primarno propagandisti
Nije sramota biti u krivu – ako ste vanjskopolitički analitičar i prognozirate tko će biti pobjednik na idućem Eurosongu – ali bome jest sramota biti toliko u krivu u sklopu područja kojeg navodno predstavljate kao uvaženi stručnjak.

Dakako, dan nakon nema ni traga od barem pokušaja izvlačenja iz takve sramotne situacije. Nitko nije istupio poniznom opservacijom, nitko od dotičnih nije niti pokušao opravdati svoj manjak znanja na području kojeg navodno predstavljaju. To je zapravo poprilično jasna potvrda da se u tim slučajevima uopće ne radi o analitičarima, kamoli “uvaženim” stručnjacima, već primarno o propagandistima koji zbog osobnih ideoloških ili osobnih financijskih razloga odrađuju posao kontaminacije javnog diskursa te sudjeluju, svim snagama, u agresivnom dezinformiranju javnosti.

Umjesto da se, ako ništa drugo, bar neko vrijeme pritaje, da javnost eventualno zaboravi na njihove krive prognoze, odnosno krive propagandističke projekcije, ista postava danas se pojavila na istim strateškim mjestima kako bi javnosti obznanila kakve sve katastrofalne posljedice po njih, njihove živote i njihove države, prijete sada kada je u Bijelu kuću upao Donald Trump.

Zašto da se bojimo pomirenja Rusije i SAD-a?
Jedna od velikih prijetnji sprema se, tvrde dotični, upravo našem prostoru, jugoistočnoj Europi. Zašto? Zar će novi predsjednik Trump pokrenuti nekakvu vojnu ofenzivu na zemlje Balkana (izuzev Slovenije, dakako)? Ne, takva opasnost nam ne prijeti, ali nam prijeti – tvrde – naglo jačanje ruskog utjecaja.

To je prijetnja? Na koji način? Predstavnici iz Moskve će krenuti u ambiciozno mijenjanje našeg načina života? Hoće li ispijanje vodke postati nacionalni oblik dnevne relaksacije? Hoćemo li nositi šubare i skladati romantične balade za balalajke?

Ta priča o ruskoj prijetnji, naročito ovim prostorima, na razini je priče za djecu o babarogi.

Ovo nije prostor iza nekakve željezne zavjese, nije da čekamo na povoljni politički preokret kako bismo počeli uvoziti ruske crvene vinile ili da žudimo za putovanjima na Istok koja su nam do sad bila zabranjena – nisu nam zabranjena.

Ovo nije ni prostor koji žudi za emulacijom ruskog načina života, ruskih vrednota niti ruskih politika. Ovo je prostor voljan normalne ekonomske, društvene i kulturalne korespondencije s ostatkom svijeta, sa Zapadom, Istokom, Sjeverom i Jugom. To je, u suštini, to. Što se tiče ovih mizernih pokušaja zastrašivanja, tvrdnji da će zbog nekog razloga eventualno popravljeni odnosi između SAD-a i Rusije biti “opasni” po nas, riječ je o zaista zadnjem zadahu propagandizma.

Medijima se više ne vjeruje
Sramotno podnošenje ostavke britanskog premijera Davida Camerona nakon uspjeha Brexit referenduma, sinoćnji trijumf Trumpa unatoč svim anketama i svim medijima – to su ne samo nagovještaji već i potvrde ispisane u gigantskom neonu da je ovo kraj, kraj stare garde propagandista i medija čiji su se poslovni modeli sveli na sisanje politički obojenog novca.

Narod Britanije i Amerike je pokazao nešto od izuzetnog značaja – gotovo je, više vam se ne vjeruje.

Došli smo do točke da je mainstream bio prisiljen baciti sve karte, legitimne i lažljivo docrtane ispod stola, kako bi eventualno u tom velikom zajedničkom, valjda i zadnjem, angažmanu preokrenuli situaciju u svoju korist. Ne prolazi više. Ne samo da ne prolazi već je i kontraproduktivno – sistem djelovanja je dotrunuo do te mjere da narod počinje svoje demokratske odluke donositi namjerno kontra sugestija koje im se daju putem glomaznih medija.

Svijet u narednom periodu
Hoće li se taj trend nastaviti? Hoće. Izvori informiranja koji su se transformirali u izvore propagande nisu u stanju, vjerojatno ni u znanju, da se preko noći prebace na nešto što bi širokim masama vratilo povjerenje u njih. Neće se baviti time, procesi koji ih guraju neće odjednom iščeznuti – uložen novac će se trošiti sve dok ga se ima, ali rezultati više neće dolaziti.

Kakva će to iznenađenja, u stilu Brexita i Trumpa, donijeti u bliskoj budućnosti zapadnom svijetu? Vjerojatno temeljita. Nije više teško zamisliti ni kolaps Europske unije ni kolaps NATO pakta.

Kako medijska elita misli da će u narednom periodu objasniti običnom čovjeku – koji napokon grabi demokraciju kao vlastito oružje, a ne samo ustajali protokol bez učinka – da nam treba NATO, da moramo slati naše vojnike na rusku granicu? Kako će nam objasniti da moramo pristati na brutalne od strane Bruxellesa nametnute mjere štednje kako bismo svojim radom, novcem i životima spašavali posrnule banke?

Vremena kada su mediji mogli upravljati masama na takav način prolaze, a možda su upravo i prošla.

Naši ruski i američki prijatelji
Za kraj, još jednom, što se tiče tvrdnji da bismo se nakon pobjede Trumpa trebali “bojati” pojačanog utjecaja Rusije – ne, ne bojimo se, bojimo se samo američkog imperijalnog monopola i svaki korak prema razvodnjavanju istog je veliki korak naprijed za globalne mase.

Želimo pomirenje između Rusije i Amerike, želimo i jedan i drugi narod smatrati svojim prijateljima. Želimo cijeniti njihove doprinose i različitosti te osjećati istinsku globalnu solidarnost i zajedničke interese radničke klase koja napokon razbija mentalne okove toksične propagande.

No, iznad svega želimo svijet slobodan od paranoje Trećeg svjetskog rata, a pobjeda Trumpa mogla bi odagnati upravo te nagomilane strahove.