Skip to content

14. Zagreb Film Festival – 12.–20. 11. 2016.

Zagreb Film Festival ove godine po drugi put umjesto u listopadu održava se u studenom, točnije od 12. do 20. studenog na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i Tuškanac, MSU i dr). Festival će i ove godine trajati devet dana i čak dva vikenda (od subote do nedjelje), što nam donosi još veći broj projekcija, ali i filmova i programa

fb cover

14 GODINA PRATIMO DEBITANTE

Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom (natjecateljskom) festivalskom programu dosad su se natjecali nekadašnji debitanti, a danas veliki redatelji poput Stevea McQueena, Cristija Puiua, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Taike Waititija, Jeffa Nicholsa i drugih, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

HANA JUŠIĆ – OD KOCKICA DO MOSTRE I NATRAG

Jedna od autorica čija su kratkometražna ostvarenja nekoliko puta prikazivana u ovom programu, a koja je 2012. s filmom ‘Terarij’ osvojila i Zlatna kolica, ove će godine svoj debitantski dugometražni film, ‘Ne gledaj mi u pijat’, predstaviti u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Spomenuti film mlade redateljice Hane Jušić na ZFF stiže s osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na netom održanom 73. Venecijanskom filmskom festivalu.

ZFF VOLI KOPRODUKCIJE

Osim na domaće autore, čije putanje ZFF sustavno prati, posljednjih godina poseban naglasak stavljen je i na domaće filmske koprodukcije s drugim europskim i svjetskim državama. Njihovo sudjelovanje u programima ZFF-a bit će na 14. izdanju posebno naglašeno zasebnim predstavljanjem uoči početka Festivala, a zasad vrijedi spomenuti da u natjecateljskom dijelu programa sudjeluje i uspješan zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, te aktualni gruzijski kandidat za Oscara, ’Kuća drugih’ (‘House of Others’) gruzijske redateljice Russudan Glurjidze.

NOVA NAGRADA ZFF-a, ZLATNI BICIKL

Velika novost 14. izdanja Zagreb Film Festivala je nova nagrada, Zlatni bicikl, koja se dodjeljuje najboljem filmu iz popratnog programa Ponovno s nama. Spomenuti program uključuje nove uratke autora čija su prethodna ostvarenja prikazivana na ranijim izdanjima ZFF-a i koji su na neki način odrastali sa Zagreb Film Festivalom. I u ovom programu naći će se jedna uspješna hrvatska koprodukcija. Riječ je najnovijem filmu redatelja Cristija Puiua, jednog od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca, smrtno-ozbiljnoj komediji ‘Sieranevada’ premijerno prikazanoj na Filmskom festivalu u Cannesu.

See also  Najava Postira Seaside Film Festivala 2023

PPP – POPULARNI POPRATNI PROGRAMI

Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine donosi debitantska ostvarenja najznačajnijih irskih redatelja, Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada by RBA i PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.

NASMIJTE SE DO SUZA NA 14. ZFF-u

Osim što će steći uvid u najatraktivnije i najzanimljivije igrane filmove dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta, publika 14. ZFF-a moći će se i dobro nasmijati uz program Komedije istoka Europe, koji uključuje najbolje predstavnike ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, te program tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

BEZ INDUSTRIJE NEMA FILMA

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 5. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. zff.hr