Predstavljen katalog izložbe Arhitektura malog mjerila

1. HMA HAZU PROMOCIJA akakdemik Andrija Mutnjakovic urednik

1. HMA HAZU PROMOCIJA akakdemik Andrija Mutnjakovic urednik

U Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu javnosti je u utorak, 8. studenoga predstavljen katalog izložbe Arhitektura malog mjerila – 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića. Riječ je o skladno načinjenom katalogu koji odiše preglednom slikovitošću uvjerljivo dočaravajući svekoliko Petričevićevo dizajnersko i arhitektonsko izražajno djelovanje po volji čitatelja ljubitelja dizajna i arhitekture.

Prije predstavljanja samog kataloga u tu svrhu je postavljena slikovita izložba u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU koja dojmljivo prikazuje Petričevićevo cjeloživotno dizajnersko djelovanje u ahitekturi. Izložba je otvorena 18. listopda, može se razgledati do 15. studenoga u Muzeju arhitekture HAZU do kad ostaje otvorena za posjetitelje.

Namjera izložbe koje je autorica dr. sc. Iva Ceraj, kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, predstaviti jubilarnih 50 godina stvaralaštva i kreacije zagrebačkog arhitekta Vlade Petričevića, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i opreme. Kako je istaknuo voditelj Hrvatskoj muzeja arhitekture HAZU akademik Andrija Mutnjaković, ovim izložbeno-nakladničkim projektom Muzej nastavlja s otkrivanjem opusa i (re)valorizacijom strukovnog djelovanja arhitekata koji su značajno doprinijeli inicijalnom razdoblju osnivanja i pokretanja modernog dizajna kao nove struke i profesije u Hrvatskoj.

Uz Hrvatski muzej arhitekture HAZU katalog je objavila i Kršćanska sadašnjost čiji je Petričević višedesetljetni suradnik i kolumnist njene obiteljske revije Kana. Pomoćnik ravnatelja ove nakladničke tvrtke Anton Šuljić spomeno je naglašeno jednostavan Petričevićev umjetnički izričaj koji je zasnovan na tradiciji i duboko utkan u razdoblje u kojem je djelovao s neskrivenim ambicijama k inovativnom, neviđenom i novom. „Ta studiozna, dakle smislena, igra u ovom se slučaju potvrđuje kao sam temelj arhitektonskog i dizajnerskog stvaranja. Iz toga temelja mogla je niknuti samo maštovito zaigrana, naglašeno jednostavna koliko i ovodobna arhitektura, a iz istog je temelja mogla nastati i smislena obnova vrjednih spomenika kulture ili pak obnova obiteljskih kuća i kuća za odmor“, istaknuo je Šuljić.

Katalog slikovito prikazuje Petričevićev početak i razvoj izražavanja svetolikog djelovanja na području dizajna namještaja, vizualnih komunikacija i postava izložbi, na što se nadovezuju projekti arhitekture i unutrašnjeg uređenja, konzervacija i obnova povijesnih objekata koji suizgrađeni na Maksimirskom perivoju. Katalog djela popraćen je autorskim komentarima Vlade Petričevića, životopisom, bibliografijom, popisom nagrada i pohvalnica, ali i sažetkom na engleskom jeziku. Opus zaključuju vizualne bilješke s margina: karikature, crteži i foto studije, tj. male izričaje kojima se Vlado Petričević potvrđuje kao kreativan znatiželjnik i aktivan sudionik jednoga razdoblja čije izražajne vrjednote danas iznova u Hrvatskoj zapažamo kao izniman stvaralački poticaj.

Sukladno riječima Ive Ceraj, nagrađeni projekti namještaja Vlade Petričevića koji nastaju 1970-ih godina u ozračju zagrebačkog Centra za industrijsko oblikovanje, danas ponovno otvaraju zaboravljene i zanemarene stranice povijesti razvoja nove discipline koja je uvelike ispisana entuzijazmom arhitektonske formacije.