Skip to content

Izložba Radmile Jovandić Đapić u Franjevačkoj galeriji

Radmila Jovandić Đapić 1

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH u Sarajevu u istoj galeriji priređena je velika izložba djela Radmile Jovandić Đapić, istaknute bosanskohercegovačke umjetnice

Franjevačka galerija Široki Brijeg sa zadovoljstvom i zahvalnošću udomljuje istu izložbu koja predstavlja rezultat istraživanja papira kao medija u posljednjih osam godina, te on, a ne njegov sadržaj, postaje centar naše pažnje. Papir je tretiran na originalne načine koji daju iznenađujuće rezultate: on je bojen, sušen, oblikovan, kvašen, presavijan, pleten poput vune, prešan, bušen, pa opet kvašen, ponovo oblikovan, razvučen i transformiran do neraspoznatljivosti. Ponekada kao da se u njemu mogu raspoznati svojstva platna ili metala, ali čak i kada nije siguran o čemu je riječ, promatrač ostaje impresioniran nadahnutim preobražajima pred kojima stoji. Vođena riječima: „Kada ti se život osmjehne, osmjehni se i ti njemu“, Radmila Jovandić Đapić stvorila je izložbu o kojoj će se zasigurno još dugo govoriti.

Radmila Jovandić Đapić 3

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski (1971) i postdiplomski studij (1976) završila je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Do 1992. godine radila je kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega se preselila u Francusku gdje kao samostalni umjetnik istražuje i radi u raznim područjima likovne i primijenjene umjetnosti.

Radmila Jovandić Đapić 4Članca je ULUBIH-a, počasna članica ULUPUBIH-a i članica La Maison des Artistes u Francuskoj. Dobitnica je velikog broja nagrada, među kojima je i nekoliko nagrada Collegium artisticum za crtež (1977), za bibliofilsko izdanje i za istraživački rad na dizajnu (1982), za grafiku (2012, 1988), za grafički dizajn (1976), kao i nagrade za promociju primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (1989). Godinama intenzivno izlaže samostalno i kolektivno u svijetu i BiH, a njena djela se nalaze u raznim kolekcijama: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Muzej grada Sarajeva (Sarajevo), Kabinet grafike (Akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb), Muzej primijenjene umjetnosti (Beograd), Kolekcija umjetničke kolonije Kleinsassen (Kleinsassen, Fulda, Njemačka), Gradska vijećnica Panazol, Artothèque-l’ATCRL de Limoges (Francuska), Gradska biblioteka Limoges (Francuska), Kolekcija grafika “Petit Format” (Chamalières, Francuska), Kolekcija Carla-Bayle (Francuska), Cartonnerie-Papeterie Lacaux Freres (Limoges, Francuska), Centre Impression (Limoges, Francuska), te u brojnim privatnim kolekcijama.

Radmila Jovandić Đapić 2