Skip to content

Započeo je 11. kongres Hrvatskog kardiološkog društva

U četvrtak 3. studenog 2016. u hotelu Westin u Zagrebu započeo je 11. kongres Hrvatskog kardiološkog društva u sklopu kojeg se održava i 6. kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

watercolour 1766

Kongres je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, kazavši da je trodnevni kongres koji traje do 6. studenog vrlo bitan događaj za hrvatsku medicinu i znanost uopće s obzirom na ugled kojeg je hrvatska kardiologija stekla u Europi i svijetu, ujedno je istaknuo da se ovodobni hrvatski identitet gradi pozicioniranjem na svjetskoj razini, pri čemu je čestitao predsjedniku Hrvatskog kardiološkog društva akademiku Davoru Miličiću ali i svim hrvatskim kardiolozima. „To je vrh na kojeg nacija mora biti ponosna“, dodao je akademik Kusić. Istaknuo je i ulogu medicinskih sestara kazavši da su one stup zdravstvenog sustava i pohvalio zajedničko održavanje kongresa kardiologa i kardioloških medicinskih sestara.

Nakon kojeg je govorio ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo da je kardiologija u Hrvatskoj na razini one u najrazvijenim državama svijeta. „To je ponos hrvatskog zdravstva i blagodat svim Hrvatima jer imaju dobru kardiologiju“, rekao je ministar Kujundžić. Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner kazao je da je hrvatska kardiologija napravila velike iskorake u zadnja dva desetljeća. „Prateći što se događa u svijetu dospjela je na vrh i postala uzor cijelom našem zdravstvu“, naglasio je akademik Reiner.

Predsjednik Svjetske kardiološke federacije David Wood zapaženo je govorio na otvorenju kongresa. A akademik Miličić spomenuo je kako će se na kongresu čuti 150 izvornih izlaganja i predavanja, koja će uz hrvatske kardiologe i druge stručnjake održati i pozvani predavači iz Italije, Slovenije, Slovačke, Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Optimized by Optimole