Blizanci pande iz bečkog zoološkom vrta dobili imena

Pande 1 c Daniel Zupanc

Pande 1 c Daniel Zupanc

Fu Ban i Fu Feng nove su zvijezde bečkog Tiergartena

Napokon su obznanjena imena već gotovo tromjesečnih blizanaca pande iz bečkog zoološkog vrta Tiergarten Schönbrunn. Imena su objavljena tek sada zbog činjenice što smrtnost panda u prvoj godini života iznosi čak 50 posto pa im se imena prema kineskoj tradiciji daju tek nakon 100 dana života.

Ime malog mužjaka koji je nazvan Fu Ban, što na kineskom znači „sretni suputnik ili sretna polovica“, odbrano je internetskim glasovanjem. Za to je ime svoj glas dalo čak 12.000 osoba, dok je na drugom mjestu završilo ime Fu Lin (kratki oblik od Quilin – biće iz kineske basne).

Ime Fu Banove sestrice Fu Feng odbrala je uprava Tiergartena, a svoje je ime Fu Feng dobila po feniksu koji prema kineskoj mitologiji zajedno sa zmajem (Long) čini carski par.
„Nakon što smo prvom mužjaku pande koji je rođen u našem zoološkom vrtu dali ime Fu Long, ime Fu Feng smo već imali u pričuvi za mogućnost da nekad dobijemo i ženku“, kazala je direktorica bečkog zoološkog vrta Dagmar Schratter.

Svečana ceremonija dodjele imena održat će se 23. studenog, a male pande već sada sjajno napreduju. Bebice koje su prilikom rođenja bile dugačke svega 10 centimetara i teške 100 grama po prvi su puta nakon rođenja i izvagane. Ženkica je teška 4,26 kilograma, dok je mužjak nešto manji i teži 3,97 kilograma.

Uzgoj panda prirodnim putem vrlo je rijedak, a bečki je zoološki vrt jedini u Europi kojem je to pošlo za rukom, i to čak četiri puta. Prva panda začeta prirodnim putem u Beču došla je na svijet 2007. godine, druga 2010., treća 2013., a ove su godine stigle još dvije – Fu Ban i Fu Feng.

Velika panda ubraja se u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta. Na jugozapadu Kine zabilježene su još samo 1.864 jedinke te su stoga i sva tri sada već odrasla mladunca rođena u Beču vraćena u Kinu.