Ppredstavljena knjiga O sestrama, siromašnima i bolesnima

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak, 27. listopada 2016. predstavljena je knjiga O sestrama, siromašnima i bolesnima: Slike socijalne i zdravstvene povijesti međuratnog Zagreba koje je autor dr. sc. Željko Dugac znanstveni savjetnik u Zavodu za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Zapravo je njegova zadnja zasebno ukoričena knjiga kao dio trosveščane edicije posvećene povijesti javnog zdravstva i socijalnoj povijesti koju je objavila nakladnička tvrtka Srednja Europa

427176 o sestrama siromašnima i bolesnimaRiječ je o znanstvenoj knjizi koja hrvatskim čitateljima na razumljiv i zanimljiv način predstavlja građansku zagrebačku svakodnevicu između dva svjetska rata, poglavito prikazujući one građane koji nisu živjeli u luksuznim kućama i palačama, već u radničkim kvartovima, u podrumskim stanovima i barakama ili čak nisu imali ni krov nad glavom. Za razliku od uobičajenih povijesnih obrazaca, grad se u knjizi predstavlja kroz prizmu neimaštine i bolesti, iskorištavanja, zlostavljanja i napuštanja djece, kroz borbu samohranih roditelja i probleme bolesnih i nezaposlenih. Sestre pomoćnice, koje danas nazivamo medicinske sestre u to su doba bile ne samo medicinske, već i socijalne djelatnice koje su brinule o najsiromašnijima i bolesnima od Trešnjevke do Žitnjaka.

U cjelosti vješto je autorski knjiga pisana kako bi pregledno dočarala i predstavila povijest emocija siromašnih i bolesnih zagrebačkih građana, ali i sestara koje su im pomagale. Pregledno baš kao i prijašnje dvije knjige dr. sc. Željku Dugcu (Kako biti čist i zdrav : zdravstveno prosvjećivanje u međuratnoj Hrvatskoj i Protiv bolesti i neznanja: Rockefellerova fondacija u međuratnoj Jugoslaviji) objavila je nakladnička tvtka Srednja Europa, pri čemu se ova knjiga bavi socijalnom i javnozdravstvenom poviješću između dvaju svjetskih ratova, u razdoblju kad se onodobno u međuraću i u zdravstvu oblikovala „moderna“ javnozdravstvena i socijalna služba.

Prva knjiga govori o nastajanju javnozdravstvenog sustava u okolnostima oskudne onodobnice u „državi“ u kojoj je zapravo sve bilo nepredvidivo, pa i o međunarodnoj pomoći i oblikovanju Škole narodnog zdravlja u Zagrebu. Dok druga knjiga opširno govori o zdravstvenom prosvjećivanju i popularnoj promidžbi zdravstva kao bitnog onodobnog oruđa za podizanje narodnog zdravlja. Kako je istaknula povjesničarka dr. sc. Suzana Leček, knjiga O sestrama, siromašnima i bolesnima ne govori samo o povijesti jedne profesije, već i o društvenoj povijesti modernog Zagreba, kao i o povijesti ideja javnog zdravstva koje je u Hrvatsku iz svijeta donio Andrija Štampar. Pritom se govorilo o doprinosu Rockefellerove fondacije i njezinom humanitarnom djelovanju diljem svijeta, koja je djelovala i u Hrvatskoj. Na Štamparove zasluge nazočne je posjetitelje podsjetio akademik Marko Pećina govoreći kao tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU, pri čemu je sadržajno dočarao zdravstvenu i socijalnu onodobnicu Zagreba a donekle i Hrvatske o čemu knjiga govori.