“Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče”

Ženske pletenice Huda jama Barbarin rov

Izjava Komisije Pravda i mir Slovenske biskupske konferencije u povodu ukopa žrtava iz Hude jame

U povodu prijenosa i ukopa posmrtnih ostataka žrtava poraća Drugoga svjetskog rata iz Hude jame, izjavom se oglasila Komisija za pravdu i mir Slovenske biskupske konferencije. Izjavu naslovljenu “Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče” (Post 4,10) potpisao je predsjednik Komisije ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore

U izjavi se ističe kako Komisija pozdravlja odluku državnih tijela da nakon sedam godina od pokretanja prijenosa prve skupine ostataka žrtava ratnoga i poslijeratnoga nasilja iz Hude jame iste dostojno pokopa. Pravo na pokop je temeljno etičko i civilizacijsko polazište koje svakom ljudskom biću priznaje pravo na dostojanstven pokop njegovih tjelesnih ostataka, a njegovoj obitelji pravo da ga se na tom mjestu spominje.

20090409152616

Ovaj ukop zajedno s onim žrtava Krimske jame predstavlja početak procesa ukopa iz više od 700 grobišta u koje je pokopano desetak tisuća bez suda osuđenih i ubijenih Slovenaca i pripadnika drugih naroda. Mišljenja smo da slovenska država ima obvezu ostatke svih žrtava iskopati, osigurati njihovu identifikaciju, te dostojan ukop, stoji u izjavi kojom se pozdravlja odluka policije da se temeljem DNK analize žrtava omogući rodbini žrtava da saznaju o svojim ubijenim rođacima, te da ih prikladno pokopaju u rodnom mjestu.

Komisija svima, a na osobit način predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru i Nacionalnom povjerenstvu Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobnica izražava priznanje za ustrajnost i čovječnost u njihovim naporima za dostojan ukop žrtava.

huda jama

Također se u izjavi upozorava, da je iskop, identifikacija i ukop bez suda ubijenih dio dugoga procesa pronalaženja povijesne istine i pomirenja. Nije moguće zaobići zahtjeve rodbine, slovenske i strane javnosti da su državne institucije, nakon više od 70 godina od tragičnih događaja napokon odgovore na pitanje: Tko su te žrtve? Zašto su ubijeni? Tko je odgovoran za te zločine? Članovi Komisije su uvjereni da država mora u suradnji s organizacijama i institucijama koje imaju kakve informacije javnosti dati odgovore i omogućiti adekvatnu procjenu događaja kako bi se budućim generacijama dala poruka da su ratna i poslijeratna ubojstva nepravedan čin i da se tako što više nikada ne smije ponoviti. U tom kontekstu Komisija poziva sadašnji državni vrh da se javno ispriča obiteljima žrtava, izrazi žaljenje zbog zločina i zločince osudi te da za sve žrtve proglasi nacionalni dan žalosti.

13 Macelj Huda jama

Pomirenje nužno uključuje vraćanje dobroga glasa žrtvama i njihovim obiteljima. Kao čin vjere je pomirenje u duhu evanđeoskih blaženstava najveći čin humanosti, biti u stanju oprostiti, ali za dobrobit budućih generacija ne zaboraviti jer nikakav oblik nasilja nije način za rješavanje društvenih sukoba. Komisija Pravda i mir poziva državne i crkvene vlasti, političare i medije da stvore prostor za pomirenje u slovenskome narodu, prostor u kojemu će se današnji predstavnici obiju ratnih strana susresti i suočiti svoje viđenje povijesnih događaja. Na kraju izjave Komisije Pravda i mir Slovenske BK poziva se vjernike da pojačaju svoju molitvu za mir u narodu, te da u molitve uključe sve one koji se u slovenskom društvu zalažu za poštivanje temeljnih civilizacijskih normi da njihovi napori dovedu ne samo do dostojnog ukopa ovih žrtava već i osvjetljenja ratnog i poratnog nasilja u slovenskoj povijesti. Sve to s ciljem da nakon desetljeća javnih i tajnih optužbi ponovno zavlada pravda, pomirenje i mir, stoji u izjavi. IKA

1 hudajama