Skip to content

Amira Medunjanin & Zagrebački solisti 5. prosinca u Lisinskom

Amira Medunjanin & Zagrebački solisti
Bojan Zulfikarpašić / Ante Gelo / Boško Jović / Zvonimir Šestak
5. prosinca, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

amira 1

Cijenjena sarajevska umjetnica, interpretatorica sevdalinki Amira Medunjanin održat će 5. prosinca koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog. Sa svojim stalnim suradnicima, vrhunskim instrumentalistima – pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, gitaristima Boškom Jovićem i Antom Gelom i kontrabasistom Zvonimirom Šestakom – i uz renomirani ansambl, Zagrebačke soliste premijerno će u Hrvatskoj predstaviti novi studijski album “Damar”.

Amira Medunjanin vraća se u koncertni prostor koji je dupkom napunila prije više od godinu i pol, sada s pjesmama s novog albuma “Damar”, na kojem je iznova posegla za vrelom Sevdaha – bilom bosanske glazbe – oživljavajući novim aranžmanima pjesme predaka, dok je prvi put u svoju umjetničku paletu uvrstila i dvije nove, autorske skladbe. Album je najavljen pjesmama “Pjevat ćemo šta nam srce zna” i “Damar” po kojem je njen, peti po redu, album i dobio ime. Damar je životna snaga, strast za životom u svakom njegovu otkucaju, život punim dahom. Ukratko, damar je ono što čini razliku između “biti živ” i “živjeti”. “Kažu da se s damarom rađamo; ili ga imaš ili nemaš! Ali, ja ipak mislim da ga svi imamo negdje duboko u sebi i da ga samo prava ljubav može probuditi”, pojašnjava Amira Medunjanin.

Iz predgovora albuma “Damar”, autor Aleksandar Hemon:
Duša je lajt motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana, i niko to ne prepoznaje bolje nego Amira. Snimak za snimkom, album za albumom, ona traga za iščezlom osjećajnosti u svakoj pjesmi koju pjeva. Odabir je uvijek izvrstan, pjesme savršeno pristaju njenom izričaju kao da su pisane za nju, a ne u neko davno vrijeme, u nekom drugom stoljeću. Kazati da su njen glas i umjetnost sazrili znači da Amira istražuje najsuptilnije modulacije, svaki dah, proživljava svaku riječ i njenu intonaciju kako bi vjerodostojno oblikovala stvar koju zovemo dušom.

Možete jasno čuti zadovoljstvo koje proživljava u svakom trenutku, zbog čega i najtužnije pjesme, čak i naracije neizdržive boli sadrže i znatnu dozu radosti. Jer se upravo i radi o istovremenom prisustvu radosti i tuge, svega onoga što čini čovjeka na ovom svijetu i što je znak postojanja duše u pjesmi. To je ono što Amira radi: u njenom glasu pronalazimo svjetove i u tim svjetovima i mi pronalazimo sami sebe.

Autor fotografija: Edvin Kalić
Naslovnica albuma: Anur Hadžiomerspahić

amira

{youtube}AP7M9KC9220|500|400|0{/youtube}

{youtube}PhFyNGIC_HQ|500|400|0{/youtube}