Skip to content

Plenković: Došlo je vrijeme za suočavanje s prošlošću

41d3e9429382639ed9b639ceed4ab513

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak navečer u Dnevniku HTV-a kako je svojom nazočnošću na današnjem pokopu žrtava jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine, eshumiranih iz stratišta Huda jama u Sloveniji, htio poručiti da je došlo vrijeme za suočavanje s prošlošću

“Mi smo u situaciji da se mnoge informacije, koje javnosti nisu bile poznate do 1989-90. godine, otkrivaju 70 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. U Sloveniji je jako puno stratišta, mjesta koja su indentificirana, gdje su nebrojene žrtve nakon 45-te. To su zločini komunističkog režima i mi se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih sustava. Tome želimo pristupiti sustavno, institucionalno i pravno, s jednom distancom pomoći u utvrđivanju istine, jer bez istine nema prave pomirbe u društvu”, kazao je premijer Plenković, koji je danas bio na pokopu posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina iz Hude Jame, njih 778, među kojima su i stotine Hrvata.

Javnom pokopu u grobnicu u Memorijalnom parku za žrtve rata Dobrova, nazočio je hrvatski i slovenski državni vrh, a govorili su slovenski predsjednik Borut Pahor, predstavnik obitelji stradalih u Hudoj Jami Peter Sušnik, te predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.

9b7d094ca74d4bd051a6476a6a93a966

Premijer Plenković u večerašnjem intervjuu HTV-u podsjetio je da je u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine koja se bavila pomirbom europske povijesti. “Zbog toga želim dati doprinos da na jedan zreo način pristupimo i zajedno s drugim zemljama rješavamo taj problem koji opterećuje društvo i pridonosi podjelama”, naglasio je.

Premijer Plenković ističe kako i otvaranje arhiva može biti doprinos tome jer bi na taj način svoj doprinos mogli dati i znanstvenici i istraživači.

Ranije danas na sjednici sjednici Vlade premijer je poručio kako je stav Banskih dvora da je proces suočavanja s naslijeđem totalitarnih režima ne samo civilizacijski, moralni i politički doseg, već i važno institucionalno sredstvo za daljnu pluralizaciju i demokratizaciju hrvatskoga društva.

“To znači da će Vlada, između ostalog, uložiti napor za uspostavu najprimjerenijeg intsitucionalnog i pravnog modela za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonsku pretpostavku koja će istraživačima učiniti dostupnom cjelokupnu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektvnog nacionalnog pamćenja”, naglasio je Plenković.

See also  Gay par usvojio dječaka da bi ga seksualno iskorištavali s ostalim pedofilima

Osvrćući se na poreznu reformu u koju se kreće, a koju je na današnjoj sjednici Vlade predstavio ministra financija Zdravko Marić, premijer je za HTV rekao kako je njezin temeljni cilj rasteretiti poduzetnike te građanima omogućiti viši dohodak, a snižavanje poreza na dobit za male poduzetnike s 20 na 12 posto moglo biti točka koja će privući ulaganja.

Plenković je izrazio i zadovoljstvo suradnjom s Mostom. “Mislim da smo stvorili povjerenje. Mislim da smo našu suradnju postavili na zdrave temelje. Sve ono što smo dogovorili smo zajedno ispunili”, naglasio je predsjednik Vlade.

13a8cb79d1f27d74c3cd381eaf60216d