Najava IV. ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground

Dolazi Jorge Ribalta

Jorge Ribalta

Prvi od sudionika IV ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground koji dolazi u posjetu Titovoj Atomskoj Ratnoj Komandi u Konjicu je veliki špansjolski umjetnik Jorge Ribalta. Uz impresivnu karijeru, koja podrazumjeva predstavljanje umjetnikovih radova u muzejima i galerijama širom svijeta, uključujući i izložbu u Museum of Modern Art u New Yorku, Jorge Ribalta je i kritičar, kurator i autor brojnih knjiga i publikacija.

Ribalta je rodjen 1963 u Barceloni. Njegove fotografije su dio najvažnijih kolekcija širom svijeta. Važnije izložbe umjetnik je imao u Parizu, Bolonji, New Yorku, Milanu, Roterdamu, Madridu, Štutgartu…

“Dolaskom velikog španskog umjetnika Jorge Ribalte otvaramo četvrti ciklus Projekta Bijenale D-0 ARK Underground. Ovaj ciklus realiziramo u saradnji sa Republikom Poljskom, Republikom Njemačkom kao zemljama partnerima i Republikom Italijom kao počasnim partnerom. Velika nam je čast da su ove zemlje prihvatile naš poziv da se kao partneri pridruže Projektu. U periodu koji je pred nama izabrani umjetnici će dolaziti u Titov ARK u grupama. Oni se moraju upoznati sa prostorom bunkera, ali i sa izuzetnom umjetničkom kolekcijom koja je trajno postavljena u Atomskoj komandi. Otvaranje četvrtog ciklusa Projekta desit će se 21.04.2017 godine i do tog datuma nas čeka ogroman posao. Mogu potvrditi da je lista umjetnika-učesnika čevrtog ciklusa nevjerovatna. Uz već postojeća umjetnička djela, nakon 21.04.2017 Konjic i Bosna i Hercegovina imat će jednu od najvećih i najznačajnih evropskih kolekcija savremene umjetnosti”, poručuje Edo Hozić, osnivač i direktor Projekta Bijenale D-O ARK Underground.