Potpisan Ugovor o osnivanju i radu Zavoda HAZU u Đakovu

23

 23

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu je u utorak, 25. listopada potpisan Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, kojeg su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Sjedište Zavoda HAZU bit će u zgradi Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, a svrha djelovanja je promicanje znanstvene djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i županijama i gradovima osnivačima. Znanstvena i stručna istraživanja naročito će se odnositi na područja teologije, crkvene povijesti i aktualnih društvenih pitanja.

 26

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu zapravo je peta znanstvenoistraživačka jedinica Hrvatske akademije na području Slavonije istaknuo je akademik Kusić „Njegovim osnutkom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odužuje se svom utemeljitelju, đakovačkom i srijemskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru koji je osim Akademije u Zagrebu utemeljio moderno Sveučilište i otvorio galeriju slika, čime je Zagreb učinio metropolom u punom smislu riječi“, kazao je akademik Kusić. Spomenuo je da HAZU izvan Zagreba ima 14 znanstvenoistraživačkih jedinica, među njima i one najstarije koje su osnivane nakon 1945. na jadranskoj obali, u Rijeci i Zadru, zbog strateškog značaja tog područja koje je tad bilo vraćeno Hrvatskoj. „Osnutkom petog zavoda u Slavoniji Akademija kao hram hrvatske znanosti, kulture i nacionalnog bića šalje bitnu poruku javnosti kojom pokazuje svoju osnovnu misiju da djeluje na područjima koja su u nekom trenutku od strateškog značaja. Slavonija je najbogatiji dio Hrvatske, ali danas je možda u najlošijem položaju. Akademija je to prepoznala i osnutkom novog zavoda vraća dug Slavoniji. I sam Strossmayer je govorio da sve institucije koje je osnovao, a koje i danas postoje počivaju na slavonskim hrastovima“, zaključno je kazao akademik Kusić. Sukladno njegovim riječima, Zavod u Đakovu bit će žarište znanstvenoistraživačkog djelovanja na tom području punom umjetničkog i drugog blaga koje treba afirmirati i proučavati, a zbog simboličkog značaja Đakova bit će i bitno ogledalo Akademije. Pohvalio je što su potporu osnutku zavoda u Đakovu dali i Đakovačko-osječka nadbiskupija, ali i županijske i gradske vlasti.

Nadbiskup Hranić je zahvalio Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji ali i gradovima Đakovu i Slavonskom Brodu, izrazivši nadu da će novi Zavod HAZU u Đakovu opravdati svoje djelovanje i postojanje. „Sloga i jedinstvo bi trebali biti znak raspoznavanja našeg naroda. Želim da budemo složni i jedinstveni, da znamo prepoznati prave vrjednosti i udružiti svoje snage“, naglasio je nadbiskup Hranić.

 34