Skip to content

Sva lica rada na Kratkim slikama

U četvrtak 27. listopada, u 19:30 u MM centru predstavljamo program Sva lica rada sastavljen od nekoliko kratkih filmova koji temu rada uprizoruju kroz jedan zajednički fokus – kako se kroz rad prelama cijeli socio-ekonomski kontekst u kojem se pojedinac nalazi. Iako prepoznajemo iste motive, ovi kratki dokumentarni i igrani filmovi smješteni su u posve različite kutke planete, s pogledom kamere uperenim u različite protagoniste i uvjete njihova rada

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/.

virgin land

Peru je najveći svjetski izvoznik lišća koke, a brojnim peruanskim obiteljima uzgoj koke jedini je izvor prihoda, no popraćen brojnim opasnostima i sukobima među narko kartelima. Posljednjih nekoliko godina osnivaju se brojne seoske zadruge koje potiču prelazak s uzgoje koke na uzgoj drugih kultura, poput šećerne trske. Film Djevičanska zemlja (Tierra Virgen) u režiji Giovannia Aloia donosi priču o jednoj od peruanskih farmerskih obitelji koja, također, kreće ovim putem, međutim, stare navike teško umiru.

Simón Mesa Soto, dobitnik je Zlatne palme u Cannesu 2014. za svoj drugi kratkometražni film Leidl, s drugim filmom Majka (Madre), također prikazanim na Cannesu, ostvario je značajan festivalski uspjeh i nominaciju za Zlatnu Palmu. Majka portretira šesnaestogodišnju Andreu koja napušta svoje susjedstvo u brdima Medellina u Kolumbiji kako bi se prijavila na donjogradsku audiciju za pornografski film.

sve je vise stvari koje dolaze

Sve je više stvari koje dolaze mlade beogradske redateljice Jelene Gavrilović kroz odnos majke i kćeri prikazuje probleme tranzicije i prava na rad. Film je nominiran za Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu 2015., a dobitnik je nagrade za najbolji studentski film na festivalu u Herceg Novom.

mirage 2

Mirage Srđana Keče, jednog od najzanimljivijih mladih autora iz regije, donosi, prema riječima kritike, veličanstveno vizualno istraživanje. Film pruža uvid u uvjete u kojima se nalaze radnicima na čijim se leđima odvija ubrzani proces megalomanskog rasta Dubaija. U trima poglavljima – gradu, okolnoj pustinji i njihovom stanovništvu polako se otkrivaju mračni aspekti suvremenog društva dok permanentni ekonomski krah najavljuje kraj jedne ere.

See also  Šibenska glumica Oriana Kunčić prva hrvatska članica žirija Berlinale-a

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film.