Predsjednica u službenom posjetu Azerbajdžanu

DSC 0073

Svečanim dočekom u predsjedničkoj palači započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Republici Azerbajdžanu

Nakon tête-à-tête susreta Predsjednice Republike i predsjednika Republike Azerbajdžana Ilhama Aliyeva održani su bilateralni razgovori službenih izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžana.

U izjavi nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Aliyev složili su se kako su Hrvatska i Azerbajdžan prijateljske zemlje i strateški partneri s vrlo dobrim odnosima i bez otvorenih pitanja i stoga imaju puno prostora za bolju suradnju na mnogim područjima.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Hrvatska i Azerbajdžan “imaju vrlo dobre političke odnose bez otvorenih pitanja” i mnogo prostora za razvijanje odnosa. “U Hrvatskoj ćete imati prijatelja koji će vam davati potporu u odnosima s EU-om”, naglasila je.

Azerbajdžanski predsjednik kazao je kako s Hrvatskom njegova zemlja može bolje surađivati na području trgovine, brodogradnje, prometa, poljoprivrede, turizma te na iznimno važnom projektu Južnog plinskog koridora, koji je predsjednik Aliyev nazvao “globalnim projektom energetske sigurnosti”. Dodao je kako s Hrvatskom i s nekoliko zemalja u njezinoj regiji Azerbajdžan ima potpisan Memorandum o razumijevanju o tome i provedba tog projekta ide na vrijeme. Hrvatska je predsjednica također istaknula važnost tog koridora kazavši kako se veseli njegovom dovršetku.

Predsjednica Grabar-Kitarović dodala je i kako postoji “prostor za poboljšanje, proširenje i produbljivanje suradnje” u ekonomskoj razmjeni, investicijama, trgovini, brodogradnji – posebno kada se radi o malim brodovima koji bi mogli pridonijeti sigurnosti na Kaspijskom jezeru. Spomenula je i građevinu, poljoprivredu, proizvodnju hrane, farmaceutsku industriji i IT sektor, te na koncu i kulturu, obrazovanje, obranu i sigurnost. Zbog svih tih mogućnosti suradnje, hrvatska Predsjednica izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja azerbajdžansko-hrvatskog gospodarskog foruma.

Prilikom susreta razgovaralo se i o bilateralnim i regionalnim odnosima, te o sigurnosnim pitanjima, a predsjednik Aliyev izvijestio je hrvatsku predsjednicu o stanju pregovora između Armenije i Azerbajdžana u Nagorno Karabahu. Hrvatska je predsjednica kazala kako je stajalište službenog Zagreba jasno: “Mi podupiremo teritorijalni integritet Azerbajdžana i vjerujemo da rješenje tog sukoba mora biti mirno i političko”.

Uz sve važne političke i gospodarske teme, predsjednik Aliyev nije zaobišao niti izbornika azerbajdžanske nogometne reprezentacije Roberta Prosinečkog. “On radi izvrstan posao i dobar je ambasador vaše zemlje”, kazao je predsjednik Aliyev. “Sada smo ponosni na naš tim, nakon toliko godina očekivanja. Ono što on radi naši ljudi duboko cijene”, istaknuo je azerbajdžanski Predsjednik.

U nastavku službenog posjeta Republici Azerbajdžanu predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak s predsjednikom Vlade Arturom Rasizadeom. Posjetila je Aleju mučenika, spomen obilježje ubijenim civilima 19. i 20. siječnja 1990. pri upadu sovjetskih snaga u Baku te položila vijenac na grob bivšeg predsjednika Hajdara Alijeva koji je bio predsjednik Azerbajdžana od 1993. do 2003. godine.

Tijekom dana hrvatska Predsjednica susret će se predsjednikom Parlamenta Ogtayom Asadovim te održati predavanje na Diplomatskoj akademiji u Bakuu. predsjednica.hr