Skip to content

Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu 4. I 5. studenog 2016.

Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?

plums 164

Najava održavanja 11. međunarodnog voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu 4. i 5. studenog izazvala je priličnu pozornost zainteresirane javnosti. Godina u kojoj je voćarstvo, osobito proizvodnja jabuka, doživjela gotovo potpunu devastaciju uslijed elementarnih nepogoda mraza i tuče, iziskuje da se ovom temom ozbiljno pozabavi stručna i politička javnost na kojoj je teret donošenja dugoročnih odluka

Interes za sudjelovanje i praćenje nesumnjivo je izazvala i činjenica da će ovogodišnje izdanje Sajma dio svoje pozornosti posvetiti preradi voća, mladima i predstavljanju neiskorištenih niša u voćarstvu. Uz podršku Međimurske županije, organizatori Sajma – Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera, odlučili su pomoći voćarima i proizvođačima te je stoga nastup i izlaganje na Sajmu za sve njih – besplatno.

Uz proizvodnu, prerađivačka industrija također stoji pred specifičnim izazovima nabave kvalitetne sirovine, njezine cijene i fluktuacije na tržištu, no ona će u Donjem Kraljevcu u prvi plan doći i zbog svih svojih dobrobiti. Tako će, među ostalim, proizvođači voćnih vina po prvi puta dobiti priliku za vjerodostojnu procjenu i ocjenu vlastitih proizvoda i to na međunarodnoj razini.

Najavom 1. međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina u Hrvatskoj, domaćini su zaintrigirali one proizvođače koji su dosad bili sajamski izlagači i, na određeni način, međusobni promatrači. Sada im se pruža prva prilika da provjere kvalitetu svojih voćnih vina, da saznaju kako kotiraju u toj gospodarskoj grani i vide omjer „snaga“ kad je riječ o proizvodnji i tržištu. Za te potrebe su Marijan Čižmešija iz Savjetodavne službe u Međimurskoj žaupniji i Tomislav Tomšić iz Hrvatske voćarske zajednice inicirali izradu Pravilnika ocjenjivanja, a glavnu riječ u stručnom dijelu toga posla vodio je Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Dosadašnjih dvadeset prijavljenih proizvođača voćnih vina daju dobar uzorak početku ovakovog ocjenjivanja.

Hrvatska jabuka na Eu sceni

Prvog dana održavanja 11. međunarodnog voćarskog sajma će od 12 sati biti održan Okrugli stol koji će okupiti predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice, Savjetodavne službe, Hrvatske gospodarske komore i druge. O trenutnom stanju u voćarstvu govorit će dr.sc. Željko Prgomet s Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, a gosti predavači Safet Bračković, dipl.ing. (Obst- und Weinbaugeräte, Erlenbach am Mein, Njemačka) i prof.dr.sc. Franci Štampar (Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo, Univerza u Ljubljani, Slovenija) govoriti će o “Proizvodnji jabuke u EU, aktualnoj situaciji i perspektivi hrvatskog voćarstva na zajedničkom europskom tržištu” te o “Konkurentnosti i budućnosti proizvodnje jabuke u Sloveniji i Hrvatskoj”. Zaključna izlaganja bit će predviđena upravo za predstavnike Ministarstva poljoprivrede.

Stručna predavanja

Propitivanje alternativa, promjena sorti i kultura, kratki lanci opskrbe, potrebe tržišta, sve će to biti teme kojima će se u stručnom dijelu Sajma baviti predavači i publika. Za prvi dan, 4. studenog najavljena su predavanja prof.dr.sc. Božene Barić (Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju) na temu “Osvrt na mogućnosti provođenja istraživanja u međimurskim voćnjacima tijekom 2016. sezone” i prof.dr.sc. Zlatka Čmelika (Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za voćarstvo) koji će govoriti o “Novim vegetativnim podlogama za trešnju”. Dr.sc. Ante Biško (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS), Zavod za voćarstvo, Zagreb) izlagat će o “Biološkim i pomološkim značajkama sorti trešanja selekcioniranih u Institutu za voćarstvo Holovousy (Češka Republika)”, a u nastavku će mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr. (Savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije, Čakovec) držati predavanje na temu “Ograničenja u zaštiti nasada trešnje sukladno novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida”. Zoran Lovrek, dipl.ing.agr. (“Pinova” d.o.o., Čakovec) govorit će o “Određivanju rokova i obroka navodnjavanja u voćarstvu”, Valentina Hažić, dipl. ing. agr. (Regionalna razvojna agencija “Međimurje”, Čakovec) o “Novim pristupima tržištu i potrošačima kroz kratke opskrbne lance”, a Davor Brečak, dipl.ing.agr. (Savjetodavna služba, Podružnica Varaždinske županije, Varaždin) o “Iskustvima u provedbi Sheme školskog voća i povrća”. Stručni dio će završiti raspravom i zaključcima.

Od novih mogućnosti u voćarstvu do dizajna ambalaže

Subotnji stručni dio programa obuhvatit će predavanje Dijane Posavec (ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera D. Kraljevec) na temu „Misija i djelovanje Centra dr. Rudolfa Steinera u promicanju biodinamičke poljoprivredne proizvodnje“, Ivana Šopara (Međimurska udruga pčelara Agacija) na temu „Funkcija pčela u voćarstvu“, dok će Ivan Šulog iz tvrtke Šulog – Exotic king govoriti o egzotičnim vrstama voća i novim mogućnostima u voćarstvu te na taj način ponuditi alternativu u odnosu na aktualno, nezavidno, stanje. O „Utjecaju dizajna ambalaže na prodaju proizvoda“ govorit će Sanja Tot, dok je dio programa rezerviran i za natjecanje novinara u pečenju palačinki i izradi frapea (smoothy).

Sportski i zdravstveni projekt Međimurske županije „On the move“ također će dobiti svoj prostor na Sajmu pa će uz program kretanja i igara, organizirati kulinarsku radionicu od 16 sati i predstaviti pripremu zdravih obroka, od kojih će neki biti bazirani na jabuci i drugom voću.

Program je objavljen i na mrežnim stranicama Međunarodnog voćarskog sajma na adresi http://vocarski-sajam.com/.