Skip to content

Markić: Ne tražimo odvojene škole – to su medijske dezinformacije

vlcsnap 2016

Prijedlog udruge U ime obitelji da se osnuju odvojene muške i ženske škole izazvao je ovih dana živu javnu raspravu i puno negodovanja kako takve inicijative vraćaju Hrvatsku unatrag

O tome su u Temi dana govorile predsjednica udruge u Ime Obitelji Željka Markić i pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas.

Na početku emisije Željka Markić ustvrdila je kako njena udruga nije dala nikakav prijedlog o uvođenju odvojenih škola za djevojčice i dječake. To su samo dezinformacije koje su se proširile medijima. Istaknula je kako je na samo jednom od panela održanih u sklopu Međunarodne konferencije ‘Obitelj i škola: Ključ odgoja za vrijednosti’ bilo riječi o alternativnim načinima obrazovanja. Kao alternativni načini obrazovanja predstavljene su jednospolne škole te obrazovanje kod kuće.

Iznenađena sam velikom bukom koja se digla oko te teme. Moja djeca idu u mješovite državne škole. Riječ je o alternativnim načinima obrazovanja koja su dostupna u nizu zemalja. Takve škole otvaraju se i pod okriljem države jer se pokazalo da one nude personalni pristup djetetu, dijete je u središtu, naglasila je Željka Markić. Dodala je kako u zdravom pluralnom društvu treba roditeljima otvoriti sve mogućnosti.

Pravobraniteljica Ivana Klarić Milas smatra da takvo što nije protuzakonito. To nije neka tema koja bi bila relevantna u sustavu javnog obazovanja. Mi imamo puno većih problema, naglasila je. Dodala je kako osobno smatra da to nije potrebno. Škola nije mjesto samo za obrazovanje, škola treba slijediti prirodan model, izjavila je. Kaže kako svoje dijete nikad ne bi poslala u takvu školu.

Na kraju je Željka Markić ustvrdila da medijski napadi na udrugu traju već tri dana a da ništa nisu tražili. HRT